Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън разкритикува "опасната и късогледа" войнствена риторика на Доналд Тръмп по отношение на КНДР, информират световни агенции.

Клинтън атакува Тръмп в профила си в "Туитър", че това е само в полза на Пхенян, който търси внимание.

САЩ не изключват възможността за разговори с КНДР след заплахите за ядрена война

САЩ не изключват възможността за разговори с КНДР след заплахите за ядрена война

Съсредоточили сме се върху дипломацията

"Обезпокоена съм от някои последни действия на новата администрация, които изглежда увеличават напрежението. Нашите съюзници изразяват безпокойството си относно надеждността и доверието на САЩ", отбеляза тя.

Според нея словесните битки с лидера на КНДР Ким Чен-ун го карат само да се усмихва, както и при НАТО и ЕС, които карат руския лидер Владимир Путин да се усмихва.

Подобни "безцеремонни заплахи за започване на война са опасни и късогледи", предупреди Клинтън и добави, че севернокорейският режим е "развълнуван" да получи "лично отношение от лидера на нашата страна".

Без да споменава името на Тръмп, бившият държавен секретар подчерта, че е "много обезпокоена от това, че новата администрация лишава правителството от експертиза" в дипломацията за КНДР.

Посланикът на Русия в КНДР усеща предстояща катастрофа, както никога досега

Посланикът на Русия в КНДР усеща предстояща катастрофа, както никога досега

Уреждането на проблема с ядрената ракета, ще доведе и до премахване на ограничения и санкции

"В Държавния департамент има само няколко експерти по Азия на високо ниво", предупреди тя.

Относно ролята на Китай в обуздаването на КНДР, Клинтън е на мнение, че по-добре е Пекин да засили санкциите срещу Пхенян.