Основният кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън побеждава на президентски вот основните кандидати на Републиканската партия Доналд Тръмп и Тед Круз, но може да загуби срещу Бен Карсън и Марко Рубио.

Това става ясно от ново социологическо проучване на NBC News/Wall Street Journal.

Клинтън, която води пред останалите кандидати на Демократическата партия с близо 20%, има голямо превъзходство пред Тръмп по отношение на гласовете на независимите, но може да бъде победена от други кандидати на републиканците.

Проучването, проведено в периода 6-9 декември, показва, че Клинтън събира 56% подкрепа на демократите в сравнение с 37%, които подкрепят сенатор Бърни Сандърс от Върмонт.

Срещу Тръмп Клинтън би спечелила 50% от гласовете, а магнатът – 40%. Сред независимите гласоподаватели тя би спечелила 43%, а за Тръмп биха гласували 36%. Сред испаноговорящите бившият държавен секретар би спечелил 69% в сравнение с 24% за Тръмп.

При битка с Круз Клинтън би спечелила 48%, а сенаторът от Тексас – 45%.

Въпреки че Карсън загуби голяма част от подкрепата на републиканските гласоподаватели през последните месеци, бившият неврохирург все още е сериозна конкуренция на Хилари Клинтън. Той би спечелил 47% от гласовете, ако бъде избран за основен кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ, а Клинтън би получила 46%. Карсън печели благодарение на подкрепата на независимите – 48% за него и 34% за бившата първа дама.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио, който е четвърти сред кандидатите на републиканците, би спечелил срещу Клинтън с 48% срещу 45%. 44% от независимите биха гласували за Рубио и 37% за Клинтън. Сред испаноговорящите Рубио би взел 36%, а Клинтън – 59%.

В проучването са участвали 1000 души. Статистическата грешка е в рамките на +/- 3.36%.