Германия провежда днес регионални избори в две западни провинции - Рейнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг, предаде "Ройтерс". Вотът е ранен тест за перспективите на консервативните християндемократи (ХДС) да запазят властта си на федералния вот по-късно тази година.

Припомняме, че обвинения в корупция и поредица от погрешни действия в борбата с коронавируса вкараха консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел в криза дни преди вота. Подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) падна до около 30%, което е най-ниското ниво от година, показват социологически проучвания. Недоволството в германското общество започна да нараства след месеци на ограничения.

Лидерите на 16-те провинции започнаха да действат самостоятелно. Скандал около придобиването на маски в началото на пандемията е в допълнение към токсичната смесица за консерваторите. През последните дни депутати от консерваторите бяха принудени да подадат оставка след обвинения, че са прибрали стотици хиляди евро при посредничеството на сделки за закупуване на маски.

Разкритията се появиха на фона на недоволството от мудната имунизационна кампания в Германия.

Партията на Меркел в криза преди ключови регионални избори

Партията на Меркел в криза преди ключови регионални избори

Коронабонусът на най-голямата управляваща партия се топи

"Шпигел" призова здравния министър Йенс Шпан да подаде оставка, докато други коментатори смятат, че погрешните ходове по време на пандемията могат да опетнят края на политическата кариера на Меркел.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е една от партиите, които могат да се възползват от проблемите в лагера на Меркел. Вниманието ще бъде насочено към гласуването в Баден-Вюртемберг, единствената германска провинция, която се управлява от премиер от Зелената партия. Зелените в момента управляват в коалиция с ХДС. Това може да послужи като модел за следващото федерално правителство. Социологическите проучвания показват, че Зелените водят в провинцията.

Канцлерът Ангела Меркел, която е на власт от 2005 г., вече обяви, че няма да търси преизбиране през септември. Докато новият лидер на ХДС Армин Лашет е на първа позиция в надпреварата за наследяване на Меркел, поражението в Баден-Вюртемберг може да помогне на баварския му съперник Маркус Сьодер в кандидатурата му да стане кандидат за консервативен канцлер през септември.

Армин Лашет начело на ХДС – вечният втори стана първи

Армин Лашет начело на ХДС – вечният втори стана първи

Най-силно се застъпваше за курса на Ангела Меркел...