Обвинения в корупция и поредица от погрешни действия в борбата с коронавируса вкараха консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел в криза дни преди два регионални вота като част от ключова изборна година, информира АФП.

Подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) падна до около 30%, което е най-ниското ниво от година, показват социологически проучвания.

Германски депутат хвърли оставка, печелил от сделки с маски

Германски депутат хвърли оставка, печелил от сделки с маски

Неговата компания е спечелила около 250 000 евро комисионни

"Коронабонусът на най-голямата управляваща партия се топи", пише всекидневникът "Билд".

В неделя ще се проведат местни избори в провинциите Рейнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг.

Двата вота се разглеждат като първия тест за националното настроение в определяната от медиите като "суперизборна година" с няколко регионални вота и федерални парламентарни избори на 26 септември - първите от над 15 г., на които няма да участва Меркел.

Германската управляваща коалиция, в която участват консерваторите и социалдемократите, си спечели похвалите на населението по време на първата вълна на пандемията от коронавирус през миналата пролет, когато народът застана зад наложените от правителството на Меркел ограничения.

Популярността на канцлера и подкрепата за ХДС/ХСС скочи до почти 40%.

Но новата коронавирусна вълна в края на 2020 г. се доказа като по-трудна за контрол. Недоволството в германското общество започна да нараства след месеци на ограничения. Лидерите на 16-те провинции започнаха да действат самостоятелно.

Скандал около придобиването на маски в началото на пандемията е в допълнение към токсичната смесица за консерваторите.

През последните дни депутати от консерваторите бяха принудени да подадат оставка след обвинения, че са прибрали стотици хиляди евро при посредничеството на сделки за закупуване на маски.

Това предизвика широко недоволство и се превърна в оръжие, което социалдемократите и другите партии могат да използват преди изборите в неделя.

В опит да изчистят проблемите консерваторите наредиха всички депутати да декларират до петък вечерта всички финансови облаги от пандемията.

Депутатът от ХДС Гита Конеман заяви, че консервативният съюз е изправен пред "най-голямата криза" от скандал от 90-те г. на миналия век, който засегна репутацията на бившия канцлер Хелмут Кол.

Разкритията се появиха на фона на недоволството от мудната имунизационна кампания в Германия.

"Шпигел" призова здравния министър Йенс Шпан да подаде оставка, докато други коментатори смятат, че погрешните ходове по време на пандемията могат да опетнят края на политическата кариера на Меркел.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е една от партиите, които могат да се възползват от проблемите в лагера на Меркел.

Вниманието ще бъде насочено към гласуването в Баден-Вюртемберг, единствената германска провинция, която се управлява от премиер от Зелената партия.

Зелените в момента управляват в коалиция с ХДС. Това може да послужи като модел за следващото федерално правителство.

Социологическите проучвания показват, че Зелените водят в провинцията.

В Рейнланд-Пфалц ХДС и социалдемократите са с почти изравнени позиции.