Новият кмет на Лондон Садик Хан отхвърли предложение на основния кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп, че Хан може да бъде изключение от предложената в края на миналата година от милиардера забрана да не се пускат мюсюлмани на американска територия.

Тръмп заяви по-рано, че новоизбраният кмет на Лондон може да бъде изключение от предложената от него забрана за мюсюлмани, пътуващи до САЩ. Заради вярата си Садик Хан изрази притеснение, че той не би могъл да посети САЩ, ако Тръмп бъде избран.

Доналд Тръмп склонен да пусне новия кмет Лондон Садик Хан в САЩ

Доналд Тръмп склонен да пусне новия кмет Лондон Садик Хан в САЩ

Щял да бъде изключение от предложената забрана

Тръмп предложи да има забрана за влизането на мюсюлмани в САЩ след атаките в Париж, при които загинаха 130 души миналата година.

Винаги ще има изключения”, заяви Тръмп.

В отговор на коментара на американския магнат Хан заяви: "Не става въпрос за мен. Става въпрос за моите приятели, моето семейство и всеки, който е с подобен на моя произход, без значение от коя част на света".

Хан също предупреди, че "пренебрегването" на исляма от страна на милиардера "може да направи нашите две страни по-малко безопасни - рискува да отчужди мюсюлманите по света и да ги хвърли в ръцете на екстремистите".

"Доналд Тръмп и обкръжението му смятат, че западните либерални ценности са несъвместими с исляма - Лондон доказа, че греши", добави кметът.

Новият кмет на британската столица е син на пакистански имигранти. Той е първият мюсюлманин, който оглавява управлението на Лондон.