Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио реши да не продължава изтеклия в неделя срок на комендантския час в най-големия град на САЩ. За това съобщи Блазио в своя Twitter.

"Отменяме комендантския час, това решение влиза в сила веднага. Вчера и през изтеклата нощ жителите на града показаха най-доброто от себе си", написа градоначалникът. 

Ню Йорк въведе полицейски час

Ню Йорк въведе полицейски час

Това се случва след дни на протести, при които бе арестувана и дъщерята на кмета

При това той напомни, че в понеделник Ню Йорк започва първата фаза на премахване на санитарно епидемиологичните мерки, въведени заради разпространение на коронавируса от нов тип.

"Утре ще направим първата голяма стъпка. Бъдете внимателни и се пазете един друг", написа кметът.

По данни на CNN, през изтеклата нощ по време на демонстрация в мегаполиса са задържани над 10 души. В нощта срещу събота арестуваните бяха 40 души, 270 души бяха арестувани в нощта на 5 юни и над 700 души в нощта на 1 юни.

Властите въведоха комендантски час в 40 градове на САЩ. В Лос Анджелис и много региони в щата Калифорния, а също и в Минеаполис, Далас (щата Тексас), Денвър (щата Колорадо), Сент Пол (Минесота) и във Вашингтон този режим вече е отменен.

Комендантският час е отменен за една нощ в Атланта и остава в сила в Буфало, Чикаго (щата Илинойс), Маями (Флорида) и Филаделфия (щата Пенсилвания).

Припомняме, в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест избухнаха масови протести. Подобни протести срещу расизма и полицейското насилие се провеждат и в много европейски градове.