Манифестация срещу расизма и произволието на полицията събра хиляди хора във Франция, съобщи ТАСС. Те пристигат в столицата и в големите градове като Марсел, Лил, Нант, Лион и Бордо.

В Париж манифестацията беше на площад Съгласие, където е сградата на американското посолство. Полицията забрани провеждането на акциите под предлог, че в условията на разпространение на коронавируса в страната е забранено събирането на обществени места на повече от 10 души.

"Няма справедливост, няма мир": Хиляди в Лондон протестират срещу убийството на Флойд

"Няма справедливост, няма мир": Хиляди в Лондон протестират срещу убийството на Флойд

Протестират срещу расизма

Площадът беше напълно блокиран на няколкостотин метра от полицията, използвайки плъзгаща се висока стоманена ограда. Това никога не се е случвало в историята на Париж, дори по време на протестите на "жълтите жилетки".

Останалата част от площада бързо бе запълнена от хора. Те носеха плакати с надписи на английски, които се ползват на протестите в САЩ, последвали смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, убит от бял полицай - "Животът на тъмнокожите има значение".

Виждаха се и плакати "Прекратете полицейския произвол!", "Расизмът не трябва да бъде никога и никъде ", "Любовта ще промени света ", "Ако няма справедливост, няма да има и мир". 

Мануел Елис убит през март от полицаи както Джордж Флойд?

Мануел Елис убит през март от полицаи както Джордж Флойд?

В Такома, Вашингтон друг чернокож умира от задушаване