КНДР нарушава международните санкции за възпрепятстване ядрената програма на страната. Северна Корея внася повече горива от позволеното и изпраща работници в чужбина, обяви ООН, предаде АФП.

Южна Корея с безпрецедентна молба за сътрудничество с КНДР

Южна Корея с безпрецедентна молба за сътрудничество с КНДР

След убийството на южнокорейския чиновник

От 2017 г. на Пхенян са наложени редица санкции, които ограничават вноса на петрол и забраняват износа на въглища, риба и текстил.

Въпреки това продължава да развива ядрения и ракетния си арсенал, според анализатори. Дори и трите срещи на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун не помогнаха.

Съветът за сигурност на ООН обяви, че през първите пет месеца на 2020 г. КНДР е нарушила ограничението от максимум 500 000 барела петролни продукти на година.

КНДР застреля южнокорейски служител, потърсил убежище

КНДР застреля южнокорейски служител, потърсил убежище

Ведомството осъди "жестокото" убийство

В доклад на междуправителствен панел се казва, че доставките за авторитарната държава "далеч надвишават" тавана.

Експертите алармират, че КНДР незаконно внася петрол с помощта на кораби под чужд флаг и техните собственици. В доклада не се посочва кои държави изнасят за КНДР, но сред доставките има луксозни коли и алкохол.

Китай и Русия отхвърлиха откритията и обявиха, че се базират на предположения.

В доклада се отбелязва още, че КНДР продължава да заобикаля санкциите на Съвета за сигурност с незаконен износ на въглища, въпреки че такъв износ временно е бил спрян между края на януари и началото на март 2020 г. Съобщава се също, че севернокорейският професионален футболист Хан Кван Сон е трансфериран от "Ювентус" в "Ал Духаил" в Катар през януари, което е в нарушение на резолюциите на ООН за забрана севернокорейски граждани да работят в чужбина. 22-годишният футболист е печелил по около 600 000 долара на година в "Ювентус" между 2018 г. и януари 2020 г. Той ще получи повече от 5 милиона долара през следващите години в новия си отбор.

Санкциите на ООН изискват от страните членки да връщат севернокорейските работници в страната им. Само около 40 държави са предали доклади за усилията им във връщането на севернокорейски граждани.