Северна Корея обвини Съвета за сигурност на ООН в двоен стандарт, тъй като тази седмица е планирано да се проведе среща за скорошните изстрелвания на ракети в Пхенян. Заседанието ще бъде проведено при закрити врата във вторник, след като Северът изстреля два балистични стрелби с малък обсег ракети миналата седмица, предаде "Йонхап".

Според Пхенян, тези действия са нарушаване суверенитета на една държава, а това неизбежно ще доведе до контрамерки. Същият Съвет мълчи за провеждането на военни учения срещу Севера.

Припомняме, че по-рано КНДР обвини президента на САЩ Джо Байдън в "провокация" с отправената критика заради севернокорейския тест на ракети. Пхенян подчерта, че тестовете са право на страната да упражнява самоотбраната си и предупреди, че САЩ ще се изправят пред "нещо, което не е добро", ако продължат с такива "безразсъдни изказвания".

Според севернокорейския представител такива изявления от страна на президента на САЩ са "отвратително посегателство над правото на нашата държава на самоотбрана и провокация".

САЩ осъдиха провокативните ракетни тестове на Северна Корея

САЩ осъдиха провокативните ракетни тестове на Северна Корея

Нарушават резолюции и заплашват международната общност

Северна Корея потвърди, че е тествала две балистични ракети.

Експерти коментират, че КНДР може да е тествала подобрена версия на ракетата си KN-23, която прилича на руската "Искандер" по някои характеристики.

Няколко дни по-рано Северна Корея изстреля две крилати ракети към Жълто море.