Освен 70-дневна кампания за увеличаване на производството, Северна Корея стартира и дори по-амбициозна 200-дневна „битка”, целяща да даде начален тласък на нов петгодишен икономически план, съобщават световни агенции.

Севернокорейците са задължени да участват в масовите мероприятия. Участието на всеки гражданин на страната се следи и се използва за определяне лоялността към режима. Но според наблюдатели изключително рядко по едно и също време се стартират две големи кампании.

Началото на плана по изпълнение на петилетката беше приветствано от държавните медии.

Всички кадри на партията, офицерите от армията и народът...се включиха с плам и поеха напред, преизпълнен с кураж и мощ 100 пъти над нормалните, вкупом за 200-дневната битка”, пише вестник Rodong Sinmun в подробна статия на главната страница.

Малко подробности се разкриват какво точно ще се изисква от севернокорейците и институциите по време на кампанията, но държавните медии подчертаха, че има ясна връзка между обявената от Ким Чен-ун петилетка по време на конгреса миналият месец.

Това е първият план по рода си за последните десетилетия.

Междувременно китайската медия „Синхуа” информира, че президентът на Китай Си Дзинпин се е срещнал с делегация от КНДР. Не се разкриват подробности за естеството на срещата.