Президентът на САЩ Доналд Тръмп знаеше, че "Уикилийкс" има план да публикува хакнати имейли от Националния комитет на Демократическата партия.

Това разкри Майкъл Коен, бивш адвокат на президента, по време на изслушване пред Комисията по надзор и реформа към Камарата на представителите, съобщават местни медии.

Тръмп: Майкъл Коен е лъжец

Тръмп: Майкъл Коен е лъжец

Той е направил лоши неща, които не са свързани с Тръмп

Общо през тази седмица Коен ще се яви пред три комисии. Вчера той говори пред Комисията по разузнаване към Сената на САЩ при закрити врата.

Снимка 409409

Източник: ЕПА

"Тръмп знаеше предварително от съветника си Роджър Стоун, че "Уикилийкс" ще публикува имейли. През юли 2016 г., дни преди конвента на демократите, аз бях в офиса на господин Тръмп, когато секретарят му обяви, че Роджър Стоун е на телефона. Тръмп говори със Стоун по конферентния телефон. Господин Стоун заяви пред Тръмп, че сега е провел телефонен разговор с Джулиан Асандж и господин Асандж е казал пред господин Стоун, че до няколко дни ще имат огромно количество имейли, които ще навредят на кампанията на Хилари Клинтън. Господин Тръмп отговори, че ефектът "няма ли да е чудесен", обяви Коен пред комисията.

Майкъл Коен ще нарече Доналд Тръмп „расист” и „мошеник"

Майкъл Коен ще нарече Доналд Тръмп „расист” и „мошеник"

Това става ясно от предварително изнесени свидетелски показания, които ще даде Коен пред Комисията по контрол

Снимка 409410

Източник: ЕПА

Коен отбеляза, че американският лидер е бил наясно, че представители на предизборната му кампания, включително Доналд Тръмп-младши, Джаред Къшнър и бившия председател на кампанията Пол Манафорт, са провели срещи с руснаци, за да съберат мръсотии срещу Хилари Клинтън.

"Спомням си, че бях в стаята на господин Тръмп, вероятно в началото на юни 2016 г., когато се случи нещо странно. Доналд Тръмп-младши влезе в стаята и застана зад бюрото на баща си, което само по себе си е необичайно. Хората не отиват просто така зад бюрото на господин Тръмп, за да разговарят с него. Спомням си, че Доналд-младши се наклони към баща си и започна да говори с нисък глас, което аз можех да чуя много ясно, и той каза: "Срещата е подготвена". Спомням си, че господин Тръмп отговори: "Оки, добре...дръж ме в течение", разказа Коен и добави, че американският лидер често му е казвал, както и пред други хора, че синът му има най-лошата преценка от всички на света, а също така, че Доналд Тръмп-младши никога не организира срещи самостоятелно, особено без баща си.

Снимка 409407

Източник: ЕПА

Майкъл Коен се очаква да обяви, че Тръмп е нарушил закона

Майкъл Коен се очаква да обяви, че Тръмп е нарушил закона

Тръмп е извършил престъпления

"Срамувам се, че избрах да взема участие в укриването на незаконните действия на господин Тръмп вместо да послушам съвестта си. Срамувам се, защото знам господин Тръмп какъв е. Той е расист, той е мошеник", каза той и добави: "Днес аз съм тук, за да разкрия истината за господин Тръмп".

Майкъл Коен обяви, че Тръмп лъже за преговорите с Москва за строителството на "Тръмп тауър".

"Излъгах пред Конгреса относно кога господин Тръмп е прекратил преговорите за проекта "Москва тауър" в Русия. Аз казах, че преговорите са прекратени през януари 2016 г. Това беше лъжа - нашите преговори продължиха месеци по-късно по време на кампанията", продължи той свидетелските си показания пред Комисията по надзор.

Тръмп твърди, че не е бил замесен в преговорите по време на кампанията. Това е лъжа. Тръмп знаеше и насочваше преговорите по време на кампанията, лъжеше за това. Той лъжеше, защото никога не е очаквал, че ще спечели изборите. Той лъжеше също така, защото щеше да направи стотици милиони долари от проекта, атакува Майкъл Коен и поясни, че американският лидер е поискал от него да излъже.

Тръмп: Коен лъже

Тръмп: Коен лъже

Лъже, за да намали присъдата си

"Господин Тръмп е расист. Страната е виждала господин Тръмп да се събира със супремасисти и фанатици. Чували сте го да нарича по-бедни държави "вонящи дупки", обвини Коен.

От думите на адвоката стана ясно, че Тръмп веднъж му е казал, че чернокожите никога няма да гласуват за него, защото са много глупави.

По време на частни срещи той е още по-лош. Веднъж той ме попита дали мога да посоча държава, която е управлявана от чернокож и не е "помийна яма". Това се случи, когато Барак Обама беше президент на САЩ, разказа още Коен пред Конгреса.