Облечен като гладиатор, испански турист не е знаел, че облеклото му може да създаде проблеми по време на разходка около известния Фонтан ди Треви в Рим в петък сутринта, пише "Гардиън".

Властите в италианската столица наложиха нови правила, осъвременени от законодателство от 1946 г., в опит да прекратят небрежното поведение, което отдавна е източник на недоволство. Една от мерките забранява обличането като центуриони и позирането за снимки с цел печелене на пари. Новите правила също забраняват храненето до исторически паметници и пеенето в обществения транспорт.

Не е ясно дали нарушителите ще бъдат наказвани или просто ще бъдат предупреждавани от патрулиращата полиция на историческите места, но властите в Рим обещават "тежки глоби" при къпане в градските фонтани, което често се случва през лятото.

Правилата също включват забрана за влачене на куфари и сакове на колелца по исторически стълбища, разходка гол до кръста и ходене на групи от бар на бар. Властите се прицелват и в пияниците, които нарушават обществения ред, тези, които пеят в обществения транспорт, както и тези хора, които пият от обществени чешми със засмукване на чучура. Незаконната улична търговия и продажбата на билети на черно също са забранени, както и традицията да се простират дрехи между съседни сгради.

Старите регулации са осъвременени, за да се адаптират с нуждите на съвременното общество, обявиха от столичния съвет.