Най-малко 14 души са пострадали, след като кола е връхлетяла върху пешеходна зона в Мелбърн, Австралия, съобщи БиБиСи.

Властите в Мелбърн са задържали водача на автомобила, който се е забил в групата пешеходци. Според полицията актът е умишлен. 

По информация на полицията в щата Виктория автомобилът се е врязал в пешеходците на натоварено кръстовище в центъра на града, между улиците "Флиндърс" и "Елизабет".

Към момента няма информация да става въпрос за терористичен акт.

По информация на властие във щата Виктория няма доказателства, че деянието е било терористичен акт. Шофьорът е австралийски гражданин. Той е имал психични проблеми в миналото.

Към момента не е ясна точната ситуация и обстоятелствата около нея. От полицията в Мелбърн посочват, че все още не са наясно с размера на нараняванията на хората.

На изображения, направени на мястото на инцидента, се вижда, че има няколко души, които лежат на земята, а до тях има бяло превозно средство - джип.

Медиите информират за 14 пострадали, но броят им може и да се окаже по-голям. 13 души са били транспортирани до болница.

По информация на АП и ДПА пострадалите са около 19. Най-малко 12 са били откарани в болница, а на останалите е била оказана спешна помощ направо на улицата.

Има информация за пострадало дете в предучилищна възраст. То е било транспортирано до здравно заведение със сериозно наранявания на главата.

Към момента на деянието на улицата е имало предимно хора, които са пазарували за предстоящите коледни празници, както и деца, които са във училищна ваканция.

Снимка 330217

Източник: Фейсбук

Според Гардиън ранените са 14, като няколко души са в критично състояние. Полицията е обявила, че нападението в умишлено, но за сега мотивите на извършителя са неясни. Гардиън съобщи и че в колата е имало и втори човек, който е бил задържан от полицията. И двамата са арестувани и към момента са в ареста. Срещу тях не са повдигнати обвинения.

Инцидентът е станал около 6-7 секунди, след като светофарът на улицата е светнал зелено за пешеходците. Колата е дошла от края на улица "Слоунстън" и е ударила няколко пешеходци преди да се вреже в бетонената преграда на трамвайната спирка в района. Всичко е станало за няколко секунди. Хората веданага са се втурнали да помагат на пострадалите. Хора веднага отишли и при шофьорското място на колата. След няколко минути пристигнала и полицията, която задържала шофьора. Полицаите задържали и втори мъж, който е бил в превозното средство. 14 души са били откарани в болница, някои са в критично състояние. Пострадало е дете. Други хора са получили първа помощ още на улицата. Версията е за умишлен акт.

Според разкази на очевидци гледката е била ужасяваща. Мелиса Дейви обясни, че нападението е било "осакатяващо и шокиращо" - "хора летяща навсякъде, полицията нареди да бъдат затворени всички магазини в района.... Много хора са ранени, аз съм много шокирана. Колата на нападението е все още там. Пострадалите и другите пешеходци вече са изместени от района", допълни Дейви.

По думите на свидетел става дума за меле - "колата косеше всичко надолу по улицата, а хората летяха навсякъде".

Властите са оградили района. 

Заместник кметът на Мелбърн Арън Ууд посочи, че инцидентът е бил ужасен и към момента информацията е оскъдна. По думите на зам.-кмета колата е ранила най-малко 13 души на кръстовището между улиците "Флиндърс" и "Елизабет". Полицията е задържала водача. Властите и медиците са овладяли ситуацията. "Имаме пълна вяра на властите и сме сигурни, че защитават Мелбърн при такива ужасяващи обстоятелства", посочи Ууд.

"Това е един от най-натоварените райони в Мелбърн. Това кръстовище и кръстовището при улица "Слоунстън" са най-натоварените в целия град. Всички се пръскаше по шевовете с хора. Магазинът ми беше препълнен. Навсякъде имаше пешеходци, всичко беше пълно с хора. Всички търговци в района бяха много заети през целия ден. После обаче чухме викове. Чуваше се и как колата блъска хора, имаше писъци отвсякъде", обясни жена, която работи на метри от инцидента.

Шофьор умишлено прегази пешеходци в Мелбърн

Шофьор умишлено прегази пешеходци в Мелбърн

Трима души са убити, а 20 ранени

Припомняме, в края на месец януари тази година шофьор умишлено се вряза в група пешеходци на пешеходната зона на улица "Бурк стрийт мол" в Мелбърн. Тогава загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени. 

След този инцидент властите в града започнаха действия по монтирането на бетонни преграждения около пешеходни зони на някои от най-оживените локации в Мелбърн, включително и на улица "Флиндърс", с надеждата, че по този начин ще се предотвратят бъдещи атаки с автомобили. 

Повдигнаха пет обвинения за убийство на мъжа, прегазил хора в Мелбърн

Повдигнаха пет обвинения за убийство на мъжа, прегазил хора в Мелбърн

При инцидента загинаха петима души, включително 10-годишно момиче

Междувременно в търговски център в близост до Мелбърн е възникнала газова експлозия, която е предизвикала хаос, съобщиха международните агенции. Инцидентът е станал в Франкстън, на 41 километра от центъра на втория по големина град в Австралия и най-голям в щата Виктория.

Информацията е за един или повече взривове, което е предизвикало хаос сред пазаруващите в търговския център.

Към момента няма информация дали става въпрос за случаен инцидент, умишлено деяние или терористичен акт.

Взривът в търговския център е бил от газова бутилка. Всички посетители са били евакуирани. Според свидетели взривовете са били няколко и последователни.

Ситуацията е под контрол, успокояват властите във щата Виктория. Провежда се разследване от огнеборците. "За сега няма информация за опасност за обществото. Препоръчва се обаче хората да се информират често", обяснява пожарникар.

Dailymail съобщи, че взривовете са били няколко. Предполага се, че става въпрос завзрив на газова бутилка в автомобил. Инцидентът е станал срещу търговския център "Франкстън Бейсайд". След като посетителите на центъра са останали извън сградата за няколко часа, те са били пуснати отново, за да продължат с празничните си покупки.