Британският премиерът Борис Джонсън призова сънародниците си да се въздържат от пътувания за Коледа и да празнуват в по-тесен семеен кръг, като предпазни мерки срещу разпространението на коронавирус, предаде "Ройтерс".

Часове, след като заведенията бяха принудени да затворят отново в Лондон и някои други райони, Джонсън заяви, че плановете за облекчаване на ограниченията за пет дни от 23 декември ще продължат, но призова хората да бъдат внимателни.

Пред репортери на брифинг на Даунинг Стрийт обаче той обеща, че празнуващите няма "да бъдат извън закона".

"Имайте весела малка Коледа", каза Джонсън, като перифразира заглавието на популярната песен, изпята първо от Джуди Гарланд, а по-късно записана от звезди като Франк Синатра, Дорис Дей и други.

Плановете на Джонсън да облекчи ограниченията за пет дни, така че три домакинства да могат се смесват, бяха критикувани от две влиятелни медицински списания.

Почти 138 000 души ваксинирани във Великобритания за седмица

Почти 138 000 души ваксинирани във Великобритания за седмица

Преди седмица Обединеното кралство стана първата държава в света

Медиците в страната са с противоречиви оценки относно това дали Коледа трябва да бъде отменена или не. Нараства също загрижеността и сред онколозите, че много видове рак остават недиагностицирани поради фокуса на общественото здраве върху COVID-19. COVID-19 е разбил Обединеното кралство.

Противоречия има и в правителството, като някои от министрите заявиха, че не властите са тези, които ще определят как хората трябва да празнуват, а всеки сам трябва да реши за себе си. 

Лидерите на Шотландия и Уелс, които определят свои собствени често по-строги правила, призоваха хората да проявяват сдържаност. Уелс също засили допълнителните общи ограничения.

Припомняме, че почти 138 000 души във Великобритания вече са ваксинирани срещу коронавируса за седмица, обяви по-рано днес правителството.

Преди седмица Обединеното кралство стана първата държава в света, която започна да поставя ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавируса.

Властите започнаха да имунизират британците на възраст над 80 г., в домовете за социална грижа и някои лекари и медицински сестри.

Във Великобритания откриха нов щам на  коронавируса, предупредиха СЗО

Във Великобритания откриха нов щам на коронавируса, предупредиха СЗО

Смята се, че се предава по-бързо...

В началото на декември Великобритания стана първата западна държава, която одобри ваксина срещу коронавируса. Последваха Канада, САЩ и други държави.

Кризата с Covid-19 причинява толкова сериозни икономически затруднения във Великобритания, че ООН за първи път в историята си пристъпи напред, за да помогне за изхранването на деца в страната, съобщиха медии на Острова.

Агенцията за хуманитарна помощ Unicef ​​е реагирала спешно на британски деца в ситуация, подобна на недохранването през Втората световна война.

Смята се, че в страната има 2,4 милиона деца, живеещи в "домакинства с недостатъчно храна", показа проучване.

Криза в Британия - ООН храни британски деца за първи път в историята си

Криза в Британия - ООН храни британски деца за първи път в историята си

Заради Covid-19 на Острова има 2,4 млн. деца, застрашени от глад

Със значителната безработица, ударила Великобритания след тежкото забавяне на икономиката, причинено от пандемията, много домакинства се борят да си набавят достатъчно храна, като рекорден брой се опитват да получат безплатни стоки.