Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос и марксисткият бунтовнически лидер Тимолеон Хименес, с прякор Тимошенко, ще подпишат споразумение днес за прекратяване на половинвековна война, при която загинаха четвърт милион души, съобщава Ройтерс.

ФАРК обяви окончателно прекратяване на огъня в Колумбия

ФАРК обяви окончателно прекратяване на огъня в Колумбия

Слага се край на въоръжения конфликт, продължил около 50 години

След четиригодишни преговори в Хавана 65-годишният Сантос и Тимошенко ще се ръкуват за първи път на колумбийска земя пред световни лидери.

Споразумението ще сложи край на най-продължителния конфликт в Латинска Америка, което превърна партизанската организация ФАРК в политическа партия, бореща се в избирателните урни, а не на бойното поле.

Около 2 500 чуждестранни гости и местни представители ще присъстват на церемония в град Картахена, където с големи билбордове се призовава колумбийците да приемат мирния план. Сред гостите са шефът на ООН Бан Ки-мун, президентът на Куба Раул Кастро, държавният секретар на САЩ Джон Кери и жертви на конфликта.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано на плебисцит на 2 октомври. Социологически проучвания показват, че сделката ще бъде подкрепена.

Колумбия и ФАРК стигнаха до историческо споразумение

Колумбия и ФАРК стигнаха до историческо споразумение

Заявлението е да окончателно съгласие за край на конфликта

В споразумението е записано разоръжаване на бунтовниците, временно разселване в 23 зони на страната, където ще бъдат създадени осем специални лагера за постепенна реинтеграция на бившите бойци към мирния живот.

За разоръжаването се дава срок от 180 дни, а предаденото оръжие ще се намира на отчет на ООН.

ФАРК е създадена през 1964 година като военно крила на местната комунистическа партия. Идеологията й е да се борят за „Нова Колумбия” – общество на социална справедливост и равенство. Към момента в състава й влизат около 20 000 бойци, разделени на групи.

Организацията е призната от САЩ и европейските страни за терористична. Има сериозни подозрения, че организацията поддържа една част от дейността си с трафик на наркотици.

Жертви на ФАРК за половин век въоръжен конфликт в Колумбия са най-малко 220 хиляди души.