Правителството на Колумбия и бунтовниците от ФАРК оповестиха, че са постигнали историческо споразумение за прекратяване на продължилата половин век гражданска война, последният голям въоръжен конфликт в Латинска Америка. 

„Правителството на Колумбия и ФАРК обявяват, че постигнахме окончателно, пълно и категорично съгласие за край на конфликта и изграждане на стабилен и траен мир в Колумбия“, се казва в съвместно изявление.

То беше прочетено в кубинската столица Хавана, където двете страни водят преговори за мир от ноември 2012 година.

Жертви на половинвековния конфликт станаха поне 220 хиляди души, а милиони през последните десетилетия бяха принудени да напуснат своите домове.

"Ние постигнахме целта. Тази война е прекратена, но ние се намираме едва в началото на новия път. Това споразумение открива пътя към по-справедливи общество за всички", заяви ръководителят на колумбийската делегация в преговорите Умберто де ла Кайе.

Революционните въоръжени сили на Колумбия, или по-известни като ФАРК, започнаха въоръжената си съпротива срещу официалните власти през 1964 година. САЩ и Европейският съюз считат организацията за терористична.

В последните четири години на преговори в Куба, Колумбия постигна компромис с ръководството на ФАРК по темите за поземлената реформа, участието на ФАРК в наркотрафика, разоръжаване на групировката и нейната интеграция в политическия живот в страната.

Окончателно подписаното мирно споразумение трябва да влезе в сила след общонародно гласуване, което най-вероятно ще се проведе през октомври месец. Освен това споразумението трябва да премине през одобрение и в парламента.