Колумбия е признала Палестина за независима държава, но сега ще прегледа решението си, информира "Джерусалим пост".

Вчера се появи информация, че латиноамериканската държава е признала Палестина за независима държава, но новото правителство на Колумбия обяви, че преглежда решението на бившия президент Хуан Мануел Сантос.

Във вторник Иван Дуке положи клетва като президент на Колумбия. Той е бил информиран за решението на Сантос преди няколко дни. Външното министерство на Колумбия съобщи, че подробности за решението на Сантос има в писмо от 3 август до палестинския представител в латиноамериканската държава.

От писмото, публикувано от външното ведомство, става ясно, че Сантос е признал Палестина за "свободна, независима и суверенна държава".

"Както палестинският народ има право да основе независима държава, така и Израел има право да живее в мир със съседите си", пише още в писмото.

Палестина благодари за решението на правителството на Колумбия.

Но новият външен министър Карлос Холмс заяви, че решението на бившия президент ще бъде внимателно преразгледано от новото правителство, за да се установи до какви последици може да доведе и дали е в съответствие с международното право.

Палестина е призната за суверенна държава от Общото събрание на ООН, Международния наказателен съд и най-малко 136 държави.