Когато албанският премиер Еди Рама говори на пресконференция на Срещата на върха на Западните Балкани вчера следобед в Брюксел, аз се подготвих за приключение и не очаквах да се съглася с него. И все пак ето ни тук, пише албанското издание "Екзит".

Рама е известен със своя безпрекословен, доста груб начин на говорене, често в ущърб на други политици, гражданско общество или медии, но този път негова жертва беше ЕС и той беше прав да се насочи към тях.

"Съжалявам ги. Надявам се, че можем да им помогнем", каза Рама; той изрази своята "дълбока скръб" за ЕС, като каза, че духът на разширяването е "крив".

Но той не спря дотук. Той говори за "импотентността", "позора" и "срама", които България трябва да изпитва и обвини съюза, че не е в състояние да освободи двама заложници. Той се зае с въпроса за Косово и липсата на визова либерализация и дори критикува своя приятел, сръбския президент Александър Вучич, за начина, по който се отнася със страната.

Еди Рама към България: Или вдигнете ветото, или ще ме търпите

Еди Рама към България: Или вдигнете ветото, или ще ме търпите

Бившият албански премиер Сали Бериша се извини на България за острите думи на Рама

Срещата на върха в четвъртък бе катастрофален провал. Нямаше безвизово пътуване за Косово, нямаше реални призиви към Сърбия относно санкциите, нямаше преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония, нямаше статут на кандидат за Босна и Херцеговина, беше отменена пресконференцията на лидерите на ЕС и дори нямаше писмено изявление.

Но въпреки това Албания си тръгна с високо вдигната глава. Нямаше умолявания, никакви молби и никакво признаване на поражение. Рама разказа на света, без да се дразни, с малко хумор и без никакво отчаяние.

Хората гледат твърде дълго на кандидатите от Западните Балкани със съжаление. Неуспехът им да напреднат е повод за шеги и голяма част от останалата част от блока смята, че страните в региона буквално отчаяно искат да се присъединят и ще направят всичко, за да го направят.

Албания е една от най-проевропейските страни в региона, както каза Рама, това е като "религия" за албанците. Но това не означава, че са готови да пожертват гордостта си.

Албания, поне на хартия, изпълни всички условия. Тя направи опит за реформи и постигна известен напредък. Обеща да поддържа ценностите на ЕС и макар че доста често пропуска целта, мисля, че можем да кажем, че нещата са по-добри, отколкото преди 10, 15 или 30 години.

Ако Рама на сцената говореше само за разочарование и надежди, той щеше да накара страната и нейния народ да изглеждат слаби пред цяла Европа. Но като стои там и казва на всички най-високопоставени дипломати, политици и световни медии от блока истината - че в момента ЕС е бъркотия - беше най-добрият начин да се направи това.

Дипломатите и лидерите на ЕС са свикнали да им се угажда. Те са свикнали на хълцане, подлизурство, внимателно написани речи и позиции, политическа коректност и банални думи.

Сали Бериша се извини вместо Еди Рама, който продължава да говори срещу България

Сали Бериша се извини вместо Еди Рама, който продължава да говори срещу България

Рама не представлява мисленето на албанците, уверява Бериша

Те не са свикнали хората да ги призовават и да ги карат да отговарят или да налагат критика, особено колега - в случая лидер на европейска държава. Те със сигурност не са свикнали някой от Балканите и държава извън ЕС (която всички знаем, че те възприемат като по-малка) да използва твърд и изключително критичен език срещу тях.

Но може би някой трябваше да го направи по-рано, отколкото късно. Щастливи сме, че това беше албанец. Албания попадна в заглавията, коментари бяха публикувани на целия континент и по-далеч, а мнозина в Брюксел му се възхищаваха за неговата позиция.

Да, Албания и регионът се нуждаят от ЕС. Да, трябват ни средства. Да, имаме нужда от възможностите и ползите, които членството носи, но не за сметка на гордост, достойнство и чест.

Той беше прав да атакува и България. София се държи като побойник, неподготвен за компромис и проектира собствените си вътрешнополитически провали, вкоренени в шовинизъм и национализъм, върху друга държава. Защо милиони хора трябва да страдат от продължителна несигурност, водеща до масова имиграция и дълбоки обществени разриви, защото друга страна не може да подреди вътрешната си политика?

Въпреки че не съм съгласен с приятелските отношения със Сърбия или каквото и да било, което излиза от устата на Вучич, виждам, че докато е изправена пред мечтата за ЕС, Албания се е стремяла да укрепи регионалните мрежи. В крайна сметка отчаяните времена изискват отчаяни мерки.

Смятам ли, че вчерашната реч ще промени нещо? Не. Вярвам ли, че дипломатично това беше най-умният ход? Времето ще покаже. Но смятам ли, че това трябваше да се каже и напусна ли Албания с непокътнато достойнство? Абсолютно.

Mакрон поздрави България, Шолц ще анализира решението за РСМ

Mакрон поздрави България, Шолц ще анализира решението за РСМ

Карл Нехамер прогнозира нови дискусии, особено от страна на РСМ