Бившият директор на ФБР Джеймс Коми заяви, че разследването на Русия за намеса на изборите е започнало през юли 2016 г., когато бюрото е разследвало четирима американци, "които са имали връзки" с руснаците и кандидата за президент Доналд Тръмп, информират медии.

Руснаците потърсили Тръмп за сътрудничество още през 2015 г.

Руснаците потърсили Тръмп за сътрудничество още през 2015 г.

"Политическо сътрудничество" и "сътрудничество на правителствено ниво"

Коми обаче подчерта, че в разследването не е бил включен самият Тръмп и не е разследвана политическа кампания.

"В края на юли ФБР започна разследване на четирима американци, за да се установи дали са работили по някакъв начин с руснаците за оказване на влияние на изборите ни", разкри Коми пред Комисията по правни дела и надзор към Камарата на представителите.

Той не разкри имената им, тъй като те все още са разследвани като част от проверката дали Русия се е намесила.

Щабът на Тръмп е контактувал с Русия още през 2015 г.

Щабът на Тръмп е контактувал с Русия още през 2015 г.

Според доклад на Робърт Мълър…

Тръмп разкритикува Коми за разкритията. Според американския лидер бившият директор на ФБР не е отговорил на "най-важните въпроси" и че разкритията показват, че администрацията на Барак Обама е била "напълно пристрастна и корумпирана".

В същото време пред комисията Коми обвини Тръмп, че лъжи ФБР и правосъдното министерство, а също така подкопава националната сигурност.

Конгресната комисия публикува показанията на Коми. Документът от 235 страници е публикуван след среща при закрити врата.