Американска комисия в Сената прокара законопроект за разходите, който включва клауза за блокиране продажбата на изтребители Ф-35 на Турция, ако Анкара не се откаже от план да се сдобие със зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия, информира "Ройтерс".

Турция официално получи два нови изтребителя Ф-35А

Турция официално получи два нови изтребителя Ф-35А

Четири самолета ще останат в САЩ до 2020 г.

Припомняме, вчера на официална церемония Турция получи два изтребителя Ф-35 в Тексас, които ще бъдат доставени през следващата година.

Турция получава изтребителите F-35

Турция получава изтребителите F-35

Анкара трупа оръжие

Мярката е поправка на закон за фискалната 2019 г., за операции в чужбина и други програми.

Турция поглежда в друга посока, ако САЩ не им продадат изтребители Ф-35

Турция поглежда в друга посока, ако САЩ не им продадат изтребители Ф-35

Това предупреди турският външен министър

Ако проектозаконът се превърне в закон, мярката ще блокира доставката на изтребители за Турция, докато държавният секретар на потвърди, че Анкара няма да се сдобие със С-400.

Отношенията между Турция и САЩ се обтегнаха заради спорове през последните месеци, включително заради американската политика в Сирия и редица съдебни случаи срещу турски и американски граждани, които са задържани в двете държави.

Поправката е поредният опит на членове на Конгреса да окажат натиск над Турция да не купува руската оръжейна система. Подобна мярка е включена и в законопроекта за отбрана.

Според демократа Крис ван Холън, ако Турция се сдобие със С-400, това ще позволи на руснаците по-лесно да научат възможностите на Ф-35 и да се възползват от техническите пропуски.

Сега законопроектът трябва да бъде гласуван в Сената и Камарата на представителите, а след това под него трябва да се подпише президентът Доналд Тръмп.