Премиерът на Италия Джузепе Конте призова в събота за смел план за започване на виртуални разговори с лидерите на ЕС и МВФ за спасяване на икономиката и обществото на Италия от безпрецедентния шок, предизвикан от пандемията на коронавируса.

Конте каза, че планът е необходим за преодоляване на кризата на нацията, тъй като италианските опозиционни фигури отбягват набързо организираните и критично критикувани спешни преговори - и като се появяват съобщения за нови случаи на вируси в Рим.

Лидерите на Европейския съюз трябва да покажат, че са разбрали, че става въпрос за защита на взаимни интереси, каза Конте във встъпително слово, предадено на водещите ръководители в Брюксел.

ЕК отделя 750 млрд. евро за "Следващото поколение ЕС"*

ЕК отделя 750 млрд. евро за "Следващото поколение ЕС"*

Общата "финансова огнева мощ" на бюджета на ЕС ще достигне близо 2 трилиона евро

"В момента преживяваме безпрецедентен шок с много големи човешки, социални и икономически щети", каза Конте, чиято страна е регистрирала 34 301 смъртни случаи от коронавирус до събота и една от най-тежко засегнатите в Европа.

Очаква се третата по големина икономика на ЕС да се свие с най-малко 8,3% през 2020 г., според най-оптимистичната официална оценка.

За да стимулира активността в страните от ЕС, които са най-засегнати от кризата COVID-19, Европейската комисия предложи план за възстановяване на 750 милиарда евро - 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми.

Очаква се Италия да получи около 172 милиарда евро.

"Трябва също да се възползваме от момента да превърнем кризата в възможност за премахване на всички пречки, които забавиха страната през последните 20 години", каза Конте.

Той каза, че споделя мнението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че не можем да си позволим да се върнем към състоянието преди кризата.