Ирански товарен кораб е бил ударен от "експлозия" в Червено море, обяви Техеран, след като американски медии съобщиха, че Израел е ударил кораба в отговор на минали ирански удари по негови кораби, информира "Франс прес".

Иран подчерта, че товарният кораб е граждански съд, въпреки че други източници твърдят, че е бил използван от иранските командоси като база за защита на корабоплаването и други задължения в района.

Нетаняху обвини Иран за експлозията на израелски кораб в Оманския залив

Нетаняху обвини Иран за експлозията на израелски кораб в Оманския залив

Това несъмнено е иранска операция, очевидно е

Експлозията идва в чувствителен момент, когато американският президент Джо Байдън се опитва да съживи ядреното споразумение от 2015 г. с Иран, срещу което категорично се противопостави Израел и което беше изоставено от неговия предшественик Доналд Тръмп през 2018 г.

Взривът е ударил "иранския търговски кораб" MV Saviz край бреговете на Джибути във вторник сутринта, уточни говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, добавяйки, че е започнало разследване за причината.

"Инцидентът не е причинил жертви и е в ход техническо разследване за установяване на обстоятелствата и произхода му", уточни говорителят и допълни: "Страната ни ще предприеме всички необходими стъпки чрез международни органи в това отношение."

Нов фронт в тайната война между Иран и Израел

Нов фронт в тайната война между Иран и Израел

Атаките са започнали от края на 2019 г. и са били насочени към иракски кораби и други кораби

Хатибзаде каза, че Saviz бил "граждански кораб", който е бил разположен в координация с Международната морска организация за защита на корабоплаването в Червено море и Аденския залив.

Много чуждестранни правителства са разположили защитни кораби в района след поредица от атаки от сомалийски пирати между 2000 и 2010 г.

"Този кораб служи като логистична станция на Иран - за техническа и логистична подкрепа - в Червено море", добави говорителят.

През нощта иранската агенция "Тасним" съобщи, че Saviz е бил повреден от "магнитни мини".

Иран обяви, че е ударил с ракета израелски кораб в Арабско море

Иран обяви, че е ударил с ракета израелски кораб в Арабско море

Корабът е пътувал от Танзания за Индия

Агенцията уточни, че корабът е бил разположен в Червено море от няколко години "в подкрепа на иранските командоси, разположени за придружаване на търговски кораби".

Според специализирания сайт MarineTraffic, Saviz е общ товарен кораб, собственост на иранската държавната корабоплавателна компания IRISL.

"Ню Йорк Таймс" цитира американски официален представител, който е казал, че Израел е информирал Вашингтон, че е нанесъл удар на кораба в "отмъщение за по-ранни ирански удари по израелски кораби".

Вестникът посочва, че според израелците "Saviz е бил повреден под водната линия".

Оста на съпротивата стои зад експлозията на израелски кораб?

Оста на съпротивата стои зад експлозията на израелски кораб?

Транспортният кораб е превозвал автомобили от саудитското пристанище Дамам до Сингапур

От началото на март Иран и Израел се обвиняват взаимно в извършване на редица атаки срещу корабите един на друг.

Израелските власти засега не са коментирали информацията на "Ню Йорк таймс".

Ала бивш заместник-директор на израелската разузнавателна служба "Мосад" каза пред общественото радио, че макар да не може да потвърди информацията, всяка такава атака би целяла да изпрати послание до Иран.

"Не знам дали тази информация е вярна или не, но ако е вярна, изглежда някой иска да ги уведоми, че и ние знаем как да нанесем щети на корабоплаването навсякъде по света и че трябва да бъдат разумни", коментира Рам Бен Барак, който сега е депутат от опозиционната партия Йеш Атид.