Британските лейбъристи остават неутрални при следващ референдум за Брекзит. Това е позицията им, ако спечелят вота на 12 декември.

Това заяви лидерът Джереми Корбин пред BBC в предаване, в което участваха основните британски лидери.

След Корбин участваха още лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън, лидерът на либералдемократите Джо Суинсън и премиерът Борис Джонсън.

Корбин с "радикален и амбициозен" социалистически план за Великобритания

Корбин с "радикален и амбициозен" социалистически план за Великобритания

Предвижда поголовна национализация на инфраструктурата

Позицията на Корбин обаче може да отблъсне както неговите привърженици, така и подкрепящите членството на Кралството в Европейския съюз.

По-рано, Корбин представи предизборната програма на опозиционната си партия, излагайки "радикалните" си планове за преобразуване на Великобритания с повишаване на заплащането в публичния сектор, по-високи данъци за компаниите и поголовна национализация на инфраструктурата, съобщава "Ройтерс".

Британските гласоподаватели са изправени пред отчетлив избор на парламентарните избори на 12 декември: планът на Корбин за социалистическа Великобритания, включващ масова национализация и безплатни публични услуги, или стремежа на премиера Борис Джонсън да осъществи Брекзит в рамките на месеци и да изгради "динамична пазарна икономика".

Брекзит и отношенията със САЩ в първия дебат Корбин-Джонсън

Брекзит и отношенията със САЩ в първия дебат Корбин-Джонсън

Първи телевизионен сблъсък преди вота на 12 декември

Повечето допитвания поставят Консервативната партия на челно място, но малцина са в състояние или желаят да предскажат победителя в изборите.