Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин представи предизборната програма на опозиционната си партия, излагайки "радикалните" си планове за преобразуване на Великобритания с повишаване на заплащането в публичния сектор, по-високи данъци за компаниите и поголовна национализация на инфраструктурата, съобщава "Ройтерс".

Британските гласоподаватели са изправени пред отчетлив избор на парламентарните избори на 12 декември: планът на Корбин за социалистическа Великобритания, включващ масова национализация и безплатни публични услуги, или стремежа на премиера Борис Джонсън да осъществи Брекзит в рамките на месеци и да изгради "динамична пазарна икономика".

Корбин обеща безплатен интерет за всички; Джонсън видя "луда комунистическа схема"

Корбин обеща безплатен интерет за всички; Джонсън видя "луда комунистическа схема"

Това щяло да насърчи социалната кохезия

Говорейки в централния английски град Бирмингам, Корбин представи плановете си за "зелена индустриална революция", изтъквайки, че единствено Лейбъристката партия можела да оспори статуквото, като се бори за обикновените хора срещу "банкери, милиардери и политическата върхушка".

"Програмата на Лейбъристката партия е програма на надеждата, това е този документ - манифест, който ще донесе истинска промяна", настоя Корбин, допълвайки: "Манифест, пълен с популярни политики, които политическата върхушка блокираше в продължение на едно поколение."

Изоставайки в социологическите допитвания, Корбин се надява, че посланието му за промяна ще заглуши критиката към позицията му за Брекзит, за която дори някои хора от неговата партия твърдят, че ѝ липсва яснотата на обещанието на Джонсън да "приключи Брекзит".

Зимата идва за Джереми Корбин и лейбъристите

Зимата идва за Джереми Корбин и лейбъристите

Няколко са причините, поради които подобна мразовита перспектива се очертава като възможна пред лейбъристите и техния клан

Той също така ще се надява да избегне сравненията с най-скандалния опит на Лейбъристката партия да продаде на британците социалистическо бъдеще - програма от 1983 г., определена по-късно от тогавашен лейбъристки депутат като "най-дългата самоубийствена бележка в историята", довела до тежко изборно поражение от консерваторите на тогавашния им лидер Маргарет Тачър.

И двете страни обещаха да сложат край на мерките за строги икономии и да харчат повече пари за публични услуги преди изборите, които ще определят как, кога и дори дали излизането на Великобритания от Европейския съюз се случва.

Брекзит и отношенията със САЩ в първия дебат Корбин-Джонсън

Брекзит и отношенията със САЩ в първия дебат Корбин-Джонсън

Първи телевизионен сблъсък преди вота на 12 декември

Опитвайки се да се бори с критиките на Консервативната партия на Джонсън заради плановете на Лейбъристката партия за бюджетните разходи, Корбин се опита да каже как лейбъристите планират да платят за обещанията в платформата си, която включва и отмяна на университетските такси и намаляване на работната седмица.

Предизборната програма показа допълнителни 82,9 млрд. паунда разходи, съпоставени с 82,9 млрд. паунда мерки за повишаване на приходите.

Повечето допитвания поставят Консервативната партия на челно място, но малцина са в състояние или желаят да предскажат победителя в изборите.

Ключов съюзник на Корбин напуска заради "лов на вещици"

Ключов съюзник на Корбин напуска заради "лов на вещици"

Отново се намесва проблемът с антисемитизма в партията на лейбъристите