Брекзит, ЕС и САЩ. Това бяха основните теми, по които дебатираха британският премиерът Борис Джонсън и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин.

Това бе първият телевизионен дебат преди предсрочните изборите във Великобритания, които са насрочени за 12 декември. 

Джонсън се съсредоточи върху Брекзит, като неведнъж попита какво ще предприеме Джеръми Корбин за втория референдум.

"Искам да обединя хората, следователно ще има референдум, на който това решение ще бъде взето от британския народ и нашето правителство ще се придържа към това решение", заяви Корбин, който няколко пъти вече промени позицията си дали и кога ще се проведе втори референдум. 

Джонсън поддържа намерението си, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари, но според Корбин това е безумие. 

Борис Джонсън: Победа на консерваторите ще гарантира "подреден Брекзит"

Борис Джонсън: Победа на консерваторите ще гарантира "подреден Брекзит"

Великобритания пред парламентарни избори

По-рано стана ясно, че Джонсън е обещал на бизнес лидерите, че консерваторите най-накрая ще предоставят подреден Брекзит и ще сложат край на продължаващата несигурност относно напускането на Великобритания от Европейския съюз, ако си осигурят мнозинство на предстоящите общи избори. 

Той също така е убеден, че всички кандидати за Консервативна партия за изборите на 12 декември са обещали да подкрепят сделката му за Брекзит

Анализаторите обаче предупредиха, че Брекзит, който раздели партии и техните избиратели, може да направи резултата от предстоящия вот крайно непредсказуем.

Корбин каза, че премиерът предлага търговска сделка със САЩ, която ще отнеме най-малко седем години за преговори, като същевременно провежда разговори с ЕС за търговията, като двете неща всъщност са несъвместими.

Джонсън: Имам подкрепата на партията си за сделката за Брекзит

Джонсън: Имам подкрепата на партията си за сделката за Брекзит

Всичките 635 кандидати ми обещаха, че ако бъдат избрани на 12 декември , ще гласуват в Парламента

Корбин насочи вниманието си към здравеопазването, твърдейки, че услугата ще бъде част от търговските преговори със САЩ. 

Джонсън настоя, че това е абсолютно невярно. Няма никакви обстоятелства това правителство или някое консервативно правителство да го постави на масата при търговски преговори.