Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обяви, че подкрепя призиви премиерът Тереза Мей да подаде оставка заради подкрепяната от консерваторите позиция за съкращения в полицията, съобщават британски медии.

Според Корбин Мей трябва да се оттегли заради съкращаването на парите за силите на реда.

По-рано бивш топ съветник на британското правителство заяви, че премиерът "прехвърля вината" за терористичните атаки в Лондон и Манчестър и трябва да подаде оставка. Стив Хилтън, бившият директор на стратегията на премиера Дейвид Камерън, е убеден, че Тереза Мей е отговорна за пропуските, довели до атаките в Лондон и Манчестър.

Тя трябва да подаде оставка и да не се бори за преизбиране, призова той, цитиран от британски медии.

Лейбъристите твърдят, че кадровият състав на полицията е орязан с около 20 000 служители при консерваторите.

Междувременно Мей подкрепи използваната от лондонската полиция политика "стреляш, за да убиеш" в отговор на терористичните атаки. Според нея полицията е спасила "безброй живота" с елиминирането на тримата нападатели в рамките на 8 минути в събота вечерта.

Тя се защити, че звената за борба с тероризма са добре финансирани въпреки съкращенията в полицията.

Мей каза още, че Великобритания трябва да направи "много, много повече" в борбата срещу ислямския екстремизъм.

В същото време ирландската медия RTE съобщи, че полицията в Ирландия провежда специално заседание след публикуването на информация, че единият от нападателите е живял в Ирландия за известен период. В единия от убитите от полицията нападатели в Лондон е открита ирландска карта за самоличност.