Увеличение на случаите на коронавирус и хоспитализациите в някои части на Калифорния и Югозападен САЩ. Аризона е принудена да задейства извънреден план за болниците, а Калифорния постави окръзи, където половината от населението живее, под засилено наблюдение, информира "Ройтерс".

Нарастването на новите случаи, което може да принуди щатските власти да върнат ограниченията за забавяне разпространението на коронавируса, усложнява постепенното отваряне на американската икономика, която е опустошена от мярката хората да си останат по домовете.

Тръмп обяви Матис за най-надценения генерал на САЩ

Тръмп обяви Матис за най-надценения генерал на САЩ

Президентът съжалява, че не е използвал националната гвардия още първия ден

Ню Джърси, един от най-тежко засегнатите щати, където починаха 12 000 души, отмени заповедта хората да се самоизолират по домовете си.

Повече от 18 милиона от 39-милионното население на Калифорния живеят в окръзи, които са поставени под наблюдение, включително Лос Анджелис, Санта Клара и Фресно.

Много от тези случаи са свързани със събирания, които се случват в домове - рождени дни или погребения.

Аризона е един от първите щати, които отвориха в средата на май и оттогава случаите се увеличават със 115%, което доведе до предупреждение на бившия шеф на здравеопазването в щата, че може да се наложи нова заповед за самоизолация и вдигане на полеви болници.

Според преброяване на "Ройтерс" в САЩ има повече 1,9 милиона заразени с коронавирус и 111 747 починали към вторник.

Вчера 21 американски щата съобщиха за седмично увеличение на новите случаи. Аризона, Юта и Ню Мексико регистрираха ръст от 40% или по-висок за седмицата до неделя в сравнение с предишните седем дни.

Някои от новите случаи са свързани с по-добро тестване. Но много са в резултат на разхлабените ограничения, позволило на хората да се събират.

Твърде рано е да се каже дали случаите ще се увеличат след протестите, залели страната след смъртта на Джордж Флойд в ръцете на полицията на 25 май.

Новите случаи на заразени с коронавирус през първата седмица на юни в САЩ се увеличиха с 3% - първото увеличение след пет седмици на спад. Но натискът за отваряне на икономиката е голям и щатите продължават да отменят ограниченията.