Германски учени обявиха, че ще проведат първото по рода си изследване как се разпространява коронавирусът и как може да бъде спрян. Те ще превърнат най-засегнатия район в Германия от вируса в лаборатория в реални условия, пише „Гардиън”.

Вирусът се разпространи по-широко сред 250 000 жители на Хайнсберг – окръг на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която граничи с Холандия – в сравнение с останалата част от страната. В окръга са потвърдени 1281 души с коронавирус и 34 починали. Повече от 550 души са се възстановили от вируса до момента.

Италия към Германия: Помогнете ни, както ви бе помогнато след ВСВ

Италия към Германия: Помогнете ни, както ви бе помогнато след ВСВ

"Скъпи германски приятели, паметта би помогнала да вземете правилни решения"

Разпространението на вируса в Хайнсберг е наричано „Ухан в Германия”, като се има предвид китайският град Ухан, откъдето тръгна разпространението на вируса през декември 2019 г.

През следващите седмици окръгът ще бъде използван от водещи вирусолози и екип от 40 студенти по медицина като лаборатория за проучване на вируса. В започналото тази сутрин изследване са избрани 1000 души, които представляват германското население като цяло.

128 загинали и 4615 заразени с COVID-19 за ден в Германия

128 загинали и 4615 заразени с COVID-19 за ден в Германия

На места въвеждат маски за клиенти в магазини и пътници в градския транспорт

Резултатите от изследването ще бъдат използвани за създаване на план как Германия може да се справи с вируса през следващите няколко години, обяви професор Хендрик Щрек, главен вирусолог от Бонския университет. „Това е голяма възможност за цяла Германия”, каза Щрек на среща с депутати. Той поясни, че ще съберат информация и практически съвети как да се справят с Covid-19 и как могат да спрат разпространението на вируса.

Резултатите от проучването потенциално ще окажат влияние и върху действията на други държави.

Учените ще влязат в 500 домакинства, както и в детски градини и болници, за да проучат как се разпространява инфекцията. Те също ще проверят всеки аспект от ежедневието.

Икономиката на Германия може да се свие с 5,4% през 2020 г.

Икономиката на Германия може да се свие с 5,4% през 2020 г.

Германската икономика ще се свие значително през 2020 г.

С тестване на имунитета на участниците в изследването срещу Covid-19 учените също ще могат да установят какъв е процентът на непотвърдените случаи в национален мащаб.

Първите резултати се очаква да бъдат публично оповестени следващата седмица, макар че за събирането на цялата информация ще са необходими няколко седмици, а за анализирането вероятно ще отнеме месеци или години.

Щрек е изненадан, че не са предприети подобни проучвания в Китай, Австрия, Италия и Франция. Той също се надява проучването да помогне на политиците по отношение на „етичната дилема” за баланс между поддържане на прехраната и контролиране на смъртността от вируса.

В Германия има повече от 67 000 заразени с коронавирус, 682 души са починали, а над 15 000 са се възсановили. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 697 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 33 000. Регистрирани са случаи в 203 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 800 000 случая и над 38 000 починали в 178 държави, възстановили са се повече от 170 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".