Програмата на Китай за разработване на ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19) е във "водеща позиция" и Пекин очаква годишният производствен капацитет да достигне над 600 млн. дози до края на годината, обявиха властите, цитирани от "Франс прес".

Китай е оптимист по отношение на разработването на своята ваксина срещу коронавирус, след като учените по цял свят се надпреварват да спрат смъртоносния патоген, който предизвика глобален хаос и уби почти 1 млн. души.

Здравните власти казаха по време на пресконференция, че Китай очаква да може да произвежда 610 млн. дози ваксини годишно до края на тази година и най-малко 1 млрд. дози годишно през следващата година.

Понастоящем 11 китайски ваксини вече са на етап клинични изпитания, като четири са във Фаза III, които "напредват безпроблемно", каза Ву Юанбън от Министерството на науката и технологиите.

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

Учени: Данните за руската ваксина срещу COVID-19 са с непълноти, повторяемост като копи-пейст

"Nature" публикува отворено писмо...

"Понастоящем работата по изследване и разработване на ваксина срещу COVID-19 на Китай като цяло е във водеща позиция", подчерта Ву и допълни: "Видяхме, че безопасността на ваксините е добра и не е имало сериозни нежелани реакции."

Стотици хиляди важни работници в пристанищата, болниците и други райони с висок риск вече са получили експериментална ваксина от юли, съобщиха властите, като твърдят, че програмата е получила подкрепата и на Световната здравна организация (СЗО).

"Безопасността на ваксината за спешна употреба е напълно удостоверена, но нейната ефикасност не е напълно удостоверена", отбеляза служител от Националната здравна комисия.

"Досега не е имало нито една сериозна нежелана реакция от всички участници в програмата за спешна ваксинация срещу COVID-19", добави той и настоя, че крайната ваксина ще бъде "достъпна за широката общественост".

До април 2021 г. ще има ваксина срещу COVID-19 за всеки американец

До април 2021 г. ще има ваксина срещу COVID-19 за всеки американец

Обещание от Доналд Тръмп

В момента в Китай се разработват общо 59 ваксини според Ву.

Китайският президент Си Цзинпин по-рано увери, че китайските ваксини ще бъдат превърнати в "световно обществено благо".

Две ваксини, произведени от China National Biotec Group, дъщерно дружество на Sinopharm, са тествани върху над 35 000 души по време на три фази в Близкия изток.

Sinovac - друг водещ производител на ваксини - също провежда изпитания в трета фаза в страни от Южна Америка и Югоизточна Азия, добави Ву.

Ваксина, разработена съвместно от CanSino Biologics и китайската армия, е одобрена за изпитания в трета фаза в страни от Европа и Азия.

Русия се похвали, че е създала първата в света одобрена ваксина срещу коронавируса "Спутник V", въпреки че все още е в процес на клинични изпитания.

Руски учен в САЩ: Ваксината "Спутник V" е изпитана само върху 76 души

Руски учен в САЩ: Ваксината "Спутник V" е изпитана само върху 76 души

За сравнение - само при втората фаза AstraZeneca тества върху 1000 души...