Крематориумите в Чехия се пукат по шефовете на фона на увеличената смъртност от коронавирус. Страната е на топ в черната статистика на Стария континент, информира АФП.

От седмици Чешката република е най-тежко засегнатата страна в Европа по брой на новите смъртни случаи от коронавирус на 100 000 души, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Чехия удължи извънредното положение до 20 ноември

Чехия удължи извънредното положение до 20 ноември

Правителството на Андрей Бабиш настояваше да бъде до 3 декември

От края на октомври в европейската страна с население от 10,7 милиона души са регистрирани по около 200 починали всяко денонощие. За сравнение в Чехия средно умират по 300 души на ден от всякакви причини.

"Ние сме претоварени, има много повече починали от обикновено", оплака се Йозеф Мелих, собственик на частен крематориум в централния град Табор.

"Увеличението е с 40%. Ние покриваме старчески домове, където повечето хора умират от коронавирус. Тежко е", добави той пред осведомителната агенция.

Полша и Чехия отбелязаха рекорд с новозаразени

Полша и Чехия отбелязаха рекорд с новозаразени

Полша отчете и рекорд от 236 починали от коронавирус за денонощие

От Европейската федерация за погребални услуги съобщават, че кремацията е най-честият погребален ритуал в предимно атеистка Чехия, където има 27 крематориума.

През 2016 г. повече от четирима на всеки пет починали в Чехия са кремирани - този процент е по-висок само в други пет държави. Лидер е Япония с 99,98%.

Коронавирусът е тежест за всички крематориуми, коментира Иво Фурманчик, директор на крематориум в източния град Острава.

В крематориума са кремирани около 11 000 тела годишно. Тази година вероятно ще нарасне до 12 500 заради епидемията.

Ние работим постоянно и втората вълна на вируса съвпада с есента, когато обикновено се увеличава смъртността, ние сме изправени пред проблеми с капацитета, каза той.

Фурманчик отбеляза, че са разширили капацитета на крематориума и се надяват да е достатъчно.

Епидемията промени начина, по който чехите погребват роднините си, след като здравното министерство излезе с разпореждане в началото на здравната криза през март.

Сега починалите не са измивани и обличани, а направо са поставяни в чували, които са дезинфекцирани и поставяни в ковчези.

Работниците, които се занимават с ковчезите, носят маски и ръкавици, разкри още Фурманчик.

Мелих коментира, че няколко негови служители са по домовете си с коронавирус, който уби близо 6000 в Чехия.

Ние спазваме указанията, но просто не можем да избегнем инфекцията. Нашите служители са в контакт с вируса, дори и когато носят защитно облекло, каза още той.