Япония обяви в четвъртък извънредно положение в столицата Токио и три съседни префектури, за да спре разпространението на коронавируса, надявайки се, че по-строги мерки от наложените по-рано този път ще спрат инфекциите, съобщава "Ройтерс".

Правителството заяви, че едномесечната извънредна ситуация ще продължи от петък до 7 февруари в префектурите Токио и Сайтама, Канагава и Чиба, обхващайки около 30% от населението на страната. Ограниченията ще се съсредоточат в борбата с предаването на болестта в барове и ресторанти, които според правителството са основните рискови области.

Този път училищата не се затварят.

Правителството на министър-председателя Йошихиде Суга се стреми да ограничи щетите на третата по големина икономика в света, като същевременно се стреми да победи вируса веднъж завинаги, тъй като очаква да организира отложените летни олимпийски игри.

"Глобалната пандемия беше по-трудна, отколкото очаквахме, но се надявам да успеем да я преодолеем", каза Суга на телевизионна пресконференция. "За да се случи това, трябва да помоля гражданите да издържат някои ограничения."

Някои медицински експерти се опасяват, че планът на правителството за ограничени ограничения може да не е достатъчен. "Може да се наложи да помислим за извънредно положение в цялата страна", заяви в сряда Тошио Накагава, президент на Японската медицинска асоциация.

Суга заяви, че щетите за икономиката са неизбежни, но той ще се стреми да защити работните места и бизнеса със стимулиращ пакет от 70 трилиона йени (670 милиарда долара).

Япония, макар и по-малко сериозно засегната от пандемията от много други места, не успя да овладее вируса до степента, в която някои страни в региона, с нов дневен брой на заразени от над 7000 за първи път в четвъртък, съобщават медиите.

Като цяло Япония е с 267 000 потвърдени случая и близо 3000 смъртни случая. Властите се стремят да започнат кампания за ваксинация до края на февруари.

Токио иска от японското правителство да обяви извънредно положение

Токио иска от японското правителство да обяви извънредно положение

Нови мерки в Страната на изгряващото слънце

Спешните мерки включват затваряне на ресторантите и баровете 20:00 часа, а жителите да се въздържат от неспешни излети, повече работа от вкъщи и ограничаване на тълпите при спортни и други големи събития до 5000 души.

По-рано токийското правителство заяви, че изложбите на факела на Олимпийските игри около столицата са отложени.

В четирите префектури има около 150 000 ресторанта и барове. Суга заяви, че ограничаването на часовете им е помогнало за намаляване на случаите в региони като Осака и Хокайдо. Но Осака в сряда съобщи за рекордните 560 нови случая, докато Хокайдо за първи път от седмица съобщи, че случаите надхвърлят 100.

Префектурите Осака, Хиого и Киото обмислят да поискат извънредно положение, съобщиха медиите.

Според симулациите на учения от Киото Хироши Нишиура, инфекциите в Токио могат да достигнат 3500 на ден до февруари и да достигнат 7000 до март без нови мерки. Спешните мерки могат да отнемат поне два месеца, за да доведат инфекциите до управляеми нива, каза той.

Междувременно заведенията за хранене и пиене страдат.

Базираната в Токио Teikoku Databank заяви, че тази седмица банкрутите в сектора са достигнали максимум от 780 през 2020 г., спрямо предишния рекорд от 732. Суга заяви, че правителството ще увеличи компенсацията за ресторантьорския бизнес на 1,8 милиона йени (17 400 долара) на месец от 1,2 милион йени.

Според анализаторите, новото извънредно положение вероятно ще предизвика икономическо свиване през първото тримесечие - обрат от 2,1% годишна прогноза за увеличение месец по-рано.

Япония обмисля извънредно положение

Япония обмисля извънредно положение

След като обявените мерки не дадоха желания резултат