Японският министър-председател Йошихиде Суга заяви в понеделник, че правителството ще обмисли обявяването на извънредно положение за по-големия град в Токио, предаде "Ройтерс".

Решението се очаква, тъй като случаите на коронавирус нарастват и тежат на здравната система на страната.

На 31 декември Япония отбеляза рекордните 4520 нови случая от новата вълна, което накара столицата Токио и три съседни префектури да поискат спешна декларация от националното правителство. Регионът има повече от половината от случаите в цялата страна в неделя.

Коронавирус: Япония се изолира от света до февруари

Коронавирус: Япония се изолира от света до февруари

Правителството забранява на чужденци да влизат в страната

Премиерът Йошихиде Суга обаче за момента се противопостави на тези призиви, тъй като има предвид и потенциалната вреда за икономиката.

Като временна мярка се изисква ресторантите и салоните за караоке в района на Токио да бъдат затворяни в 20:00, фирмите, които предлагат алкохол, трябва да затворят в 19:00 часа.

"Дори и през трите дни на новогодишния празник, случаите не спаднаха значително в по-голямата част на Токио", каза Суга на пресконференция по повод началото на 2021 г. "Смятахме, че е необходимо по-силна мярка."

Той отбеляза, че съкращаването на работното време за ресторантите е помогнало да се спре нарастването на случаите в някои региони, включително Осака и Хокайдо.

Токио иска от японското правителство да обяви извънредно положение

Токио иска от японското правителство да обяви извънредно положение

Нови мерки в Страната на изгряващото слънце

Ако бъде обявена, това би било вторият път, когато части от Япония влязат в извънредно положение поради пандемията COVID-19. Първият продължи повече от месец миналата пролет, когато училищата и несъществените фирми бяха помолени да се затворят.