Затварянето на училищата вследствие на пандемията от коронавирус ще причини загуба на умения, която може да доведе до спад на световния БВП с 1,5 на сто до края на този век. Това изчисление е направено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде "Ройтерс".

За САЩ това представлява икономически загуби в размер на 15,3 трилиона долара, се казва в публикувания от ОИСР доклад. Загубите ще продължат да растат, ако образованието остане засегнато и през следващата учебна година.

Липсата на образование ще доведе до загуба на умения и уменията, които хората притежават, са свързани с тяхната производителност, обясняват от организацията прогнозирания спад на световния БВП.

Правителствата по света затвориха училищата за около 10 седмици или 1/3 от учебната година заради разпространението на коронавируса.

Вследствие на това пропастта във възможностите за образование между бедните и богатите се разшири още повече. Децата с достъп до интернет, компютри и подкрепящи родители се справят по-добре.