Девет американски щата отчетоха рекордно увеличение на случаите на коронавирус през последните седем дни. Предимно в северната част на Средния Запад и на Запад, където по-ниските температури принудиха хората да стоят повече време на закрито, информира "Ройтерс".

В събота четири щата - Кентъки, Минесота, Монтана и Уисконсин - отчетоха рекорден ръст на новите случаи, а национално ниво достигнаха близо 49 000 - най-високото ниво от седем седмици. Канзас, Небраска, Ню Хемпшир, Южна Дакота и Уайоминг също поставиха нови рекорди миналата седмица.

В много от тези щати температурите паднаха до 10 градуса по Целзий. Здравните специалисти отдавна предупреждават, че захлаждането на времето ще принуди хората да се събират в закрити пространства, което ще допринесе за увеличение на заразата.

Монтана отчита рекорден брой нови случаи през последните три от четири дни и също има рекорден брой пациенти в болниците си.

Уисконсин отчита рекордно увеличение на заразените в два от последните три дни и също регистрира рекорд на хоспитализираните. Средно 22% от извършените тестове са положителни - едно от най-високите нива в страната.

Губернаторът на Уисконсин задължи носенето на маски на 1 август, но законодатели от Републиканската партия оспорват заповедта в съда.

Северна Дакота, Южна Дакота и Уисконсин имат най-много нови случаи на глава от населението в страната.

Сенатор Рон Джоунс от Уисконсин е един от няколкото републиканци, които са с положителна проба за коронавирус, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че се е заразил.

САЩ съобщават по около 42 000 нови случая и 700 починали средно всеки ден в сравнение с 35 000 случая и 800 починали в средата на септември.

Тръмп може да бъде изписан още утре

Тръмп може да бъде изписан още утре

Лекарите съобщиха, че президентът е лекуван и с дексаметазон