"Надявам се, че сега точно Джордж гледа надолу и казва: Това е страхотно нещо, което се случва в нашата страна".

Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на пресконференция, на която говори за изнесените по-рано днес данни за безработицата, за коронавируса и протестите във връзка със смъртта на Джордж Флойд, пише "Гардиън".

Тръмп сподели писмо, в което протестиращите са наричани терористи

Тръмп сподели писмо, в което протестиращите са наричани терористи

В писмото се изразява подкрепа за насилственото прочистване на протестиращите

Според изданието Тръмп очевидно използва пресконференцията, за да обяви, че кризата с коронавируса и протестите са приключили.

"Страхотен ден за него, страхотен ден за всеки. Това е страхотен ден за всеки", продължи американският лидер по отношение на Флойд, който беше убит по време на полицейски арест миналата седмица.

Но протестите срещу полицейския произвол в САЩ продължават.

Американският лидер похвали данните за безработицата, която се понижи с малко над 1%, а в същото време се подигра на критиците си. Той описа тези, които критикуват отговора му срещу коронавируса като "врагове".

Скачайки от тема на тема, държавният глава също насърчи губернаторите да му позволяват да изпрати Националната гвардия, отбелязвайки, че той ще изпрати войници "толкова бързо, че ще им се завъртят главите".

Тръмп следва тактиката на силата, подражава на авторитарни лидери и им се възхищава

Тръмп следва тактиката на силата, подражава на авторитарни лидери и им се възхищава

Тества границите на президентските правомощия и проверява доколко Пентагона го следва

Планът му в отговор на системния расизъм е да "имаме най-силната икономика в света".

"Това е по-добре от V-образно", каза той по отношение на икономиката и добави, че това е "ракетен кораб".

Президентът също описа спада на безработицата като "огромна почит към равенството", макар че безработицата сред чернокожите се е увеличила в сравнение при белите (от 16,7% през април до 16,8% през май при чернокожите и от 14,2% през април до 12,4% през май при белите).

Държавният глава заяви още, че държавата като цяло е преодоляла пандемията от коронавирус. Но здравни експерти предупреждават, че САЩ могат да бъдат засегнати от втора вълна по-късно тази година.

Той изтъкна, че данните от безработицата "потвърждават цялата работа, която свършихме".

"Туитър" блокира видео на Тръмп за Джордж Флойд заради авторски права

"Туитър" блокира видео на Тръмп за Джордж Флойд заради авторски права

"Отговаряме на валидни жалби за авторски права, изпратени ни от собственик"

САЩ имат "най-великата икономика в световната история", похвали се той.

Доналд Тръмп не отговаря на журналистически въпроси по време на продължилата близо един час "пресконференция".

Протестите в САЩ започнаха миналата седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни. По-рано тази седмица стана ясно Шовин получава по-тежко обвинение - в убийство втора степен. По-рано беше обвинен в убийство трета степен и непредумишлено убийство втора степен.