Twitter Inc деактивира видеоклип на президента на САЩ Доналд Тръмп в памет на Джордж Флойд, позовавайки се на оплакване за авторски права, съобщава "Ройтерс".

В клипа, който представлява съпоставяне на снимки и видеоклипове на протестни маршове и случаи на насилие вследствие на смъртта на Флойд, Тръмп говори на заден план.

Twitter заяви, че видеоклипът в профила на кампанията на президента е засегнат от политиката за авторското право.

"Ние отговаряме на валидни жалби за авторски права, изпратени ни от собственик на авторски права или техни упълномощени представители", заяви представител на Twitter.

„Туитър” поряза и Белия дом

„Туитър” поряза и Белия дом

Социалната мрежа приложи същата политика

Видео, качено в YouTube канала на Тръмп, бе туитвано от кампанията му на 3 юни. Клипът, който все още е в YouTube, събра над 60 000 гледания и 13 000 харесвания. Google, които притежават платформата за видео стрийминг не отговори на искане за коментар.

Платформата за социални медии е под строг контрол от страна на администрацията на Тръмп, тъй като тя проверява фактически туитове на Тръмп за необосновани претенции за измама при гласуване по пощата. Компанията също така омаркира туит на Тръмп за протестите в Минеаполис като "прославящ насилието".

Тръмп обеща да въведе законодателство, което може да отслаби закон, който защитава компаниите за социални медии от отговорност за съдържание, публикувано от техните потребители.

Twitter срещу Тръмп: Президентът застрашава свободата на словото и демократичните ценности

Twitter срещу Тръмп: Президентът застрашава свободата на словото и демократичните ценности

"Гардиън" предлага Twitter просто да "дръпне щепсела "на Тръмп и да го блокира