"Туитър" не пожали и Белия дом. Социалната платформа маркира и препубликувано от Белия дом съобщение на президента на САЩ Доналд Тръмп в профила му в социалната мрежа, което нарушава правилата на платформата.

Това е нова ескалация на спора между "Туитър" и Тръмп, който има повече от 80 милиона последователи. Тръмп всеки ден използва "Туитър", за да обявява политически решения, да атакува опоненти и да коментира новини.

По-рано днес социалната мрежа маркира съобщение на американския лидер. "Туитър" мотивира решението си с това, че нарушава политиките им "относно възхваляването на насилие, базирано на историческия контекст в последното изречение". Допълва се, че съобщението във връзка с насилието заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд носи "риск да вдъхнови подобни действия днес". Социалната мрежа запази достъпа до съобщението.

Тръмп написа, че "главорези" не почитат паметта на Флойд и че когато "грабежите започнат, стрелбата започва".

Администрацията на Тръмп реши да публикува същото съобщение на официалния профил на Белия дом. "Туитър" обаче и тук реагира.

Директорът на социалните медии в Белия дом Дан Скавино атакува социалната мрежа с думите, че "Туитър" е пълен с глупости - все повече хора започват да го осъзнават".

Вчера Тръмп се подписа под указ за цензуриране на социалните мрежи, който обаче според експерти няма да влезе в сила без разрешението на Конгреса и вероятно ще бъде оспорван в съда.

Според Тръмп социалните платформи са заплаха за свободата на словото.

Преди дни Тръмп обвини "Туитър" в намеса в президентските избори, след като социалната мрежа определи като съмнителни твърденията му, че гласуването по пощата води до измами.

Краят на Дивия Запад - за един пробит туит

Краят на Дивия Запад - за един пробит туит

Един туит в повече - капката вода, която преля чашата