Войната между "Туитър" и президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава.

Социалната мрежа пак маркира съобщение на американския лидер. "Туитър" мотивира решението си с това, че нарушава политиките им "относно възхваляването на насилие, базирано на историческия контекст в последното изречение". Допълва се, че съобщението във връзка с насилието заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд носи "риск да вдъхнови подобни действия днес". Социалната мрежа запази достъпа до съобщението. 

Тръмп написа, че "главорези" не почитат паметта на Флойд и че когато "грабежите започнат, стрелбата започва".

Използваната от американския лидер фраза "когато грабежите започнат, стрелбата започва" е на Уолтър Хедли, шефът на полицията в Маями през 1967 г. Заплахата е отправена към граждани, изразили недоволството си от полицейски терор над чернокож младеж.

Вчера Тръмп се подписа под указ за цензуриране на социалните мрежи, който обаче според експерти няма да влезе в сила без разрешението на Конгреса и вероятно ще бъде оспорван в съда.

Според Тръмп социалните платформи са заплаха за свободата на словото.

Преди дни Тръмп обвини "Туитър" в намеса в президентските избори, след като социалната мрежа определи като съмнителни твърденията му, че гласуването по пощата води до измами.

Twitter срещу Тръмп: Президентът застрашава свободата на словото и демократичните ценности

Twitter срещу Тръмп: Президентът застрашава свободата на словото и демократичните ценности

"Гардиън" предлага Twitter просто да "дръпне щепсела "на Тръмп и да го блокира