Заради покачващия се брой нови инфекции Унгария затвори границите си за чужденци. Австрия също реагира на растящия брой зарази: канцлерът Курц обяви, че обмисля затягане на мерките. Нови мерки има и за учениците в Русия, посочва Дойче веле.

От 1 септември Унгария затвори границите си за чуждестранни туристи, включително от държави в ЕС. В страната ще имат право да влизат само унгарски граждани, а чужденците - единствено при наличие на много основателна причина. Според правителствения говорител Гергели Гуляс, повечето нови инфекции в Унгария били внесени от чужбина. По данни на университета Джонс Хопкинс, в страната са регистрирани над 6 100 случая на зараза, 615 души са починали от Ковид-19.

"За да няма нов локдаун"

С оглед на нарастващия брой нови инфекции в Австрия федералният канцлер Себастиан Курц обмисля евентуално ново затягане на мерките срещу коронавируса. "Правителството ще направи нова преценка на ситуацията", каза Курц пред телевизионния канал ORF. И добави, че е скептичен по отношение на влизащите в сила разхлабени мерки за по-големите мероприятия. Възможно е някои от тези нови свободи да бъдат подложени на ревизия. Според австрийския канцлер, не е изключено да се стигне и до ново затваряне на училища, но само като крайна мярка.

Курц призова австрийците да спазват дистанция, да намалят социалните си контакти и да носят предпазни маски. "Колкото по-голям е личният принос на всеки отделен човек, толкова по-добре ще преминем през есенно-зимния сезон", каза той и добави, че основната цел е да се избегне нов локдаун. В момента ситуацията в Австрия е под контрол, но броят на новите инфекции расте - предимно заради завръщащи се от чужбина летовници.

Нови мерки и в Русия

След повече от 5-месечна пауза, днес училищата в Русия отново отварят врати. За близо 17 милиона ученици започва новата учебна година. Много от тях са били за последен път в класните стаи в края на март, когато заради пандемията всички училища в страната преминаха към дистанционно обучение.