Пандемията от коронавирус причини сериозно увеличение на безработицата по света, но особено засегнати са младите работници, придружавайки повече от един на шестима на под 29-годишна възраст да спре работа. Това предупреждение отправи Международната организация на труда, цитирана от АФП.

В ново проучване на организацията се предупреждава, че кризата с новия коронавирус несъразмерно е засегнала младите хора и може да окаже влияние върху възможностите им за работа и вариантите за кариера за десетилетия напред.

"Не мисля, че е пресилено да се говори за опасността от блокирано поколение. Докато се възстановяваме от пандемията, много млади хора просто ще бъдат изоставени. Големи числа", каза генералният директор на организацията Гай Райдър и предупреди, че "опасността е...че този първоначален шок за младите хора може да остане за десетилетие или по-продължително".

Дори преди кризата младежката безработица по света за 2019 г. е 13,6% - далеч по-висока от всички други групи. 267 милиона млади хора или са без работа, или без образование, или без обучение.

Като цяло организацията очаква кризата с коронавируса да заличи 10,7% от работните часове глобално по време на втората четвърт на 2020 г. в сравнение с последните три месеца на 2019 г. Това е равносилно на 305 милиона работни места.

Но докато всички възрастови групи страдат, агенцията на ООН подчерта, че последните данни от редица държави показват "огромно увеличение" на младежката безработица от февруари, като младите жени са особено засегнати.

Например в Канада безработицата се увеличи с 6% от февруари до април, но засегна 14,3% от младите мъже (увеличение до 27,1%) и 20,4% от младите жени (увеличение до 28,4%). Подобни тенденции са отчетени в САЩ и други държави.

Организацията пояснява, че няма достатъчно данни, за да установи общата младежка безработица от началото на кризата. Но проучване с респонденти на под 29-годишна възраст показва, че 17% от анкетираните са останали без работа. Тези, които са продължили да работят, работните им часове са намалени с 23%.