Нови случаи на коронавирус и рекордно увеличение на хоспитализациите помитат все повече американски щати, включително Флорида и Тексас, докато повечето продължават да разхлабват ограниченията и президентът на САЩ Доналд Тръмп планира предизборен митинг на закрито в Тълса, Оклахома, информира "Ройтерс".

Алабама, Флорида и Южна Каролина отчетоха рекорден брой нови случаи за трети пореден ден, което според много здравни експерти частично се дължи на събиранията на Деня в памет на загиналите американски войници в края на май.

Фаучи притеснен, че САЩ губят контрол над коронавиурса

Фаучи притеснен, че САЩ губят контрол над коронавиурса

Фаучи подчерта, че увеличената болнична помощ е тревожна тенденция

Оклахома отчете увеличение на новите случаи втори пореден ден, а Аляска регистрира ръст за първи път от седмици. Аризона и Невада също отчитат голям ръст на заразените с коронавирус.

В щата Луизиана, който се превърна в една от първите горещи точки, новите случаи нараснаха с над 1200 - за първи път толкова много от 21 май.

На национално ниво в събота са регистрирани над 25 000 заразени - най-високото ниво от 2 май. Това частично се дължи на значително увеличаване тестването за коронавирус през последните 6 седмици.

По-тревожното за здравните власти в много от тези щати е скокът на болните, които се нуждаят от болнична помощ.

Арканзас, Северна Каролина, Тексас и Юта отчитат рекорден брой хоспитализирани пациенти в събота. В Южна Каролина от 69% до 77% от болничните легла са заети.

Опасенията от втора вълна или от това, че щатите просто не са успели да спрат първата вълна накараха здравни експерти да настояват американците да носят маски на публични места и да избягват големи събирания.