Топ експертът по инфекциозни заболявания в САЩ доктор Антъни Фаучи предупреди, че планираните от президента Доналд Тръмп предизборни митинги по време на пандемията крият опасности от разпространение на коронавируса. Той подчерта също, че увеличаващата се хоспитализация вследствие на заразата в някои щати може да излезе извън контрол, ако няма режим на проследяване и тестване, пише "Гардиън".

Фаучи: Пандемията, която превзе планетата, далеч не е приключила

Фаучи: Пандемията, която превзе планетата, далеч не е приключила

Той определя вируса за "най-лошия кошмар" и "все още сме в началото"

Фаучи поясни, че има риск от "заразяване или разпространяване" на вируса при тези, които планират да присъстват на митингите на Тръмп, въпреки че той не е повдигал въпроса пред него. Пред Си Ен Ен той призова участващите на такива мероприятия да носят маски през цялото време.

По света има повече от 7,6 милиона заразени и над 425 000 починали. САЩ са най-засегнатата държава в света - 2 048 986 случая и 114 669 починали.

Фаучи: Срещите ми с Тръмп драстично намаляха

Фаучи: Срещите ми с Тръмп драстично намаляха

Протестите може да разпространят коронавируса, а най-добрият експерт по обществено здраве в САЩ е отритнат от Белия дом

В отделно интервю за Yahoo Фаучи също предупреди, че протестите срещу расизма също носят големи рискове от разпространяване на вируса, тъй като на такива места физическата дистанция е невъзможна.

В петък Тексас и Северна Каролина съобщиха най-високите нива на хоспитализация от началото на пандемията. Представители в двата щата посочват, че са сред щатите с най-ниска смъртност.

Фаучи подчерта, че увеличената болнична помощ е тревожна тенденция и знак, че "може би ние трябва да забавим малко" отварянето на САЩ. По думите му, когато се забележи увеличение на хоспитализираните, това е сигнал, че нещата отиват в грешната посока. 

Тръмп не е доволен от предпазливостта на Фаучи и не приема предупреждения

Тръмп не е доволен от предпазливостта на Фаучи и не приема предупреждения

Страната е раздвоена, а критици обвиняват Тръмп в хазарт с човешки живот