Антъни Фаучи, най-добрият правителствен експерт в областта на общественото здраве и член на националната коронавирусна работна група заяви, че вече не е в постоянен контакт с Доналд Тръмп, което вероятно ще предизвика нови страхове, че той ще бъде отритнат от Белия дом, съобщава "Гардиън".

Пандемията продължава да опустошава общности в САЩ, където смъртността достигна до 105 000 души, а миналия месец Фаучи предупреди Конгреса на САЩ по време на изслушване, че вирусът все още не е под контрол.

Попитан дали президентът разговаря често с него за работата и ваксината срещу Covid-19, той обясни, че "не ... Както вероятно забелязахте, срещите на работната група не се случват толкова често напоследък. И със сигурност срещите ми с президента драстично намаляха."

Фаучи отбеляза, че те са имали срещи на работната група всеки ден, включително и през уикенда, и че често двамата са разговаряли след срещите, като преценява, че преди месец те са се срещали четири пъти седмично.

Тръмп не е доволен от предпазливостта на Фаучи и не приема предупреждения

Тръмп не е доволен от предпазливостта на Фаучи и не приема предупреждения

Страната е раздвоена, а критици обвиняват Тръмп в хазарт с човешки живот

Директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания коментира пред СиЕнЕн, че не е разговарял и не се е срещал с Тръмп от две седмици и че последният им контакт е на 18 май, по време на видеоконференция с губернаторите.

Фаучи многократно е предупреждавал срещу бързането да се отвори отново Америка за бизнес и социално движение, докато не бъдат изпълнени федералните насоки, включващи постоянно намаляване на новите случаи и наличие на адекватни тестови и болнични съоръжения.

"Има реален риск да предизвикате епидемия, която може да не успеете да контролирате. Това не само води до страдание и смърт, но дори може да ви върне от пътя за икономическо възстановяване."

Но Тръмп, въпреки федералните насоки, рязко и многократно отхвърля собствения си водещ експерт и прекарва седмици, призовавайки губернаторите на държавата да отворят страната отново, докато говори за перспективата за ваксина с безпрецедентна скорост и бързо икономическо възстановяване, като и двете далеч не са солидни перспективи.

Тръмп също изтъква дезинформация относно лечението на коронавирус, промотирайки лекарството против малария хидроксихлорохин като чудодейно лекарство и след това явно сам го приема, въпреки песимистичните скорошни проучвания и федералните регулатори, които предупреждават, че може да бъде опасно, когато се приема или като профилактика срещу Covid -19, извън клинично изпитване.

Фаучи се опита тактично да обезсърчи ентусиазма на президента за хидроксихлорохин и антивирусното лекарство хлорохин.

САЩ разполага с три месеца за възстановяване на медицинските запаси

САЩ разполага с три месеца за възстановяване на медицинските запаси

Предупреждават 9 от най-изтъкнатите учени в САЩ

Преди това Белият дом и самият Тръмп отхвърлиха въпросите за напрежението между президента и Фаучи като "медийно кряскане". След като консервативните коментатори настояха за неговото уволнение, Белият дом заяви: "Президентът Тръмп не уволнява д-р Фаучи."

Призивите за отстраняване на Фаучи са насърчавани най-агресивно от про-Тръмп ревностни последователи в крайно дясната медийна екосистема.

Когато работната група все още провеждаше ежедневни брифинги за пресата, излъчвани по телевизията в Белия дом, Тръмп каза за Фаучи: "Днес влизам, чувам, че ще го уволня. Не го уволнявам. Мисля, че той е прекрасен човек."

Напоследък Фаучи прави по-малко интервюта, въпреки че предупреди, че макар усилията за овладяване на вируса да вървят в правилната посока, това "по никакъв начин не означава, че ние го контролираме".

Сега има притеснения, че протестите в цялата страна, ще разпространят повече коронавирус - докато най-добрият експерт по обществено здраве в Америка е отритнат от Белия дом.

Тръмп се нахвърля на всички учени, чиито открития му противоречат

Тръмп се нахвърля на всички учени, чиито открития му противоречат

Отхвърля научни изследвания и обяснява, че са политически мотивирани