Управляващата коалиция в Словакия изпадна в криза. Политиците се борят да поемат контрол над нарастващите случаи на коронавирус, информира ДПА.

Държавата регистрира рекордна смъртност на глава от населението в Европа.

Здравният министър на Словакия хвърли оставка заради скандал със Спутник V

Здравният министър на Словакия хвърли оставка заради скандал със Спутник V

Управляващите в страната се скараха по повод руската ваксина

Премиерът Игор Матович и някои от неговите му коалиционни партньори взаимно се обвиняват и настояват за оставки. Опитите за посредничество на президента Зузана Чапутова се провалиха.

Миналата седмица здравният министър Марек Крайчи подаде оставка заради провала в борбата с коронавируса. Неочаквано последва оставката на министърa на труда и социалната дейност Милан Крайняк.

Двете най-малки партии в коалицията обявиха, че ще се оттеглят, ако Матович не подаде оставка. Те обвиняват премиера за решенията, довели до кризата.

Премиерът на Словакия все пак държи на руската ваксина

Премиерът на Словакия все пак държи на руската ваксина

Нови мерки в страната срещу пандемията

Последният спор е около нареждането на Матович руската ваксина "Спутник V", която все още не е одобрена за използване в ЕС, да се прилага в страната, въпреки че е взето правителствено решение да не се прави. Той лично посрещна първата пратка от 200 000 дози на летището.

Социологически проучвания показват, че коалицията ще изгуби на предсрочни избори.

Словакия е с население 5,5 милиона души и регистрира 246,25 починали на 1 милион души през последните 14 дни. Това е пет пъти по-висока смъртност от Германия.