Пандемията с коронавируса създаде дълбок разрив в Европа, като страните членки на ЕС спорят как да се справят с икономическия спад, съобщава БиБиСи.

Италия и Испания обвиниха северните държави - водени от Германия и Холандия, че не са направили достатъчно. Испанският премиер Педро Санчес дори предупреди, че ако ЕС не успее да излезе с амбициозен план за подпомагане на държавите-членки, обременени от дългове в борбата с коронавируса, блокът може да се разпадне.

Ръководителите на Съвета и на Комисията на ЕС пуснаха изявление в понеделник, в което се казва, че "се подготвя силен пакет". Министрите на финансите на еврозоната ще проведат телеконференция по-късно, но подобна среща преди две седмици не постигна много. В резултат на това лидерите изпратиха своите финансови министри обратно на чертожната дъска.

В ЕС се очаква да договорят спасителен фонд от €400 млрд., но не и "коронабондове"

В ЕС се очаква да договорят спасителен фонд от €400 млрд., но не и "коронабондове"

Каквото и да договорят финансовите министри днес, то ще отиде за одобрение при евролидерите

Италия, Испания, Франция и други държави от ЕС искат да споделят дълг, възникнал от коронавирус под формата на "коронабондове", еврооблигации - взаимен дълг, който всички държави от ЕС ще помагат при изплащане.

Някои от тези тежко засегнати държави бяха разгневени от безразличието на други държави от ЕС.

Заможните страни като Германия все още не кбъркат по-дълбоко в джобовете си, за да помогнат на по-бедните държави като Италия и Испания.

Германия иска да създаде европейски спасителен фонд и да отпуска заеми, като използва механизми, създадени по време на финансовата криза преди десетина години.

По-рано група италиански кметове и други политици купиха страница във германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, за да напомнят на Германия, че тя никога не е принуждавана да изплаща дълговете си след Втората световна война.

Италия към Германия: Помогнете ни, както ви бе помогнато след ВСВ

Италия към Германия: Помогнете ни, както ви бе помогнато след ВСВ

"Скъпи германски приятели, паметта би помогнала да вземете правилни решения"

Икономисти, политици и коментатори, които навремето се изправиха срещу взаимния дълг на еврозоната, за да спасят Гърция на фона на последната финансова криза, призовават точно това да помогне на Южна Европа да се справи с коронавируса.

Дори и германският таблоид "Билд", който водеше обвинението срещу Гърция преди 10 години, сега призовава за "коронабондове". Днес ситуацията прилича повече на природно бедствие, отколкото на криза, породена от рискови заеми, твърдят те.

Министрите на финансите вероятно ще се сближат по три начина за подпомагане на икономиката - използване на спасителния фонд на Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), Европейския инвестиционен фонд и краткосрочната схема на работа на Европейската комисия.

"Съществува споразумение за първите три варианта, но това не е достатъчно", каза френският финансов министър Бруно Льо Мер пред журналисти преди срещата във вторник. Той иска фонд на стойност "няколкостотин милиарда евро" за съвместни заеми за финансиране на икономическото възстановяване.

Австрия, Дания, Финландия и Холандия обаче отказаха да подкрепят съвместни заеми, изказали опасения, че могат да бъдат отговорни за погасяване на дълговете на държавите-членки на юг.

ЕС вероятно ще постигне съгласие за икономическа подкрепа по обичайните канали. "Има много място за солидарност в рамките на съществуващите инструменти и институции", пише е изявление на ръководителите на Съвета на ЕС и на Комисията в понеделник.

Коронавирусът може да погребе Европейския съюз

Коронавирусът може да погребе Европейския съюз

нрико Лета, бивш премиер на Италия, коментира, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията