Десетилетие растеж на пазара на труда в САЩ е внезапно спрян през март, след като работодателите закриха 701 000 работни места заради епидемията от коронавирус, информира Би Би Си.

Безработицата в страната се увеличи до 4,4 на сто. Това е най-голямото увеличение за месец от 1975 г., показват изнесените от Департамента по труда данни.

Безработните в САЩ достигнаха рекордните близо 10 млн. за две седмици
Обновена

Безработните в САЩ достигнаха рекордните близо 10 млн. за две седмици

Седмица по-рано 3,28 милиона американци подадоха документи за безработица

Повечето от половината закрити работни места са в хотелиерството и развлекателния сектор.

Данните са по-неблагоприятни от очакванията.

Епидемията от коронавирус в САЩ принуди много фирми да спрат работа и да съкратят работници.

Вчера Департаментът по труда съобщи, че рекордни 10 милиона души са подали молби за обезщетение за безработица за последните две седмици.

Рекордни 3,3 млн. американци останаха без работа за седмица

Рекордни 3,3 млн. американци останаха без работа за седмица

Близо 3,3 милиона американци са безработни през последната седмица, след като много фирми спряха работа заради наложените ограничителни мерки

САЩ регистрираха увеличение на работните места всеки месец от септември 2010 г. на фона на забавено, но устойчиво възстановяване от финансовата криза през 2008 г.

За февруари безработицата беше на исторически минимум от 3,5 на сто.

Сега държавата е изправена пред най-голямото свиване на икономиката в историята си.

Около 1,8 милиона души са съобщили на Департамента по труда, че са временно освободени от работа през миналия месец, което е два пъти повече в сравнение с февруари. Агенцията предупреди, че реалните цифри вероятно са по-високи, тъй като някои фирми вероятно не са уточнили статута на персонала си.

САЩ са държавата с най-много случаи на заразени с коронавируса. В страната има повече от 245 000 случая и над 6000 починали, повече от 9000 са се възстановили. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 900 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 45 000. Регистрирани са случаи в 205 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1 млн. случая и над 53 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 212 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".