Към поредицата от критични статии, публикувани в западната преса в първите дни на годината, се присъединява и френското издание Ouest-France в статия, посветена на българското председателство на ЕС.

Страната, която пoe на 1 януари ротационното председателство на Европейския съюз, заявява желанието си да се справи с този бич. Но резултати още няма и местните изглежда вече губят надежда. Тази четвъртък сутрин няколкостотин протестиращи шестват пред Парламента. Те са служители на "Булгартабак". Техният шеф, Делян Пеевски, на 37 години, ги кара да произвеждат цигари за контрабанда в Турция. По случая се шуми, защото количествата са огромни и някои от парите ще попаднат в джоба на кюрдските бунтовници. Което ще накара Анкара да нададе вой.

Пеевски? "Мафиот", отсича категорично бившият депутат Пламен Даракчиев. Във всеки случай, един от най-могъщите мъже в България, начело на едно състояние, построено за по-малко от двадесет години. Майка му беше директор на Националната лотария. " И изведнъж тя стана един от най-богатите хора в страната, без никой да разбере как ", разказва Дамян Воденичаров, журналист на свободна практика.

Синът й Делян попада в добра среда. Бил е член на парламента, министър. И дори за кратко директор на Националната агенция за сигурност, българската "ФБР", докато разгневената улица не получи оставката му. Този път властта разбра, че е отишла твърде далеч.

Пеевски има приятели навсякъде. Той е един от онези кръстници, които са сложили ръка на богатствата на страната посредством рядко ефективна корупционна система. Но тук това е традиция - само малките го отнасят. Около 150 присъди годишно на избрани длъжностни лица, държавни служители, понякога и съдии. И нито един осъден от онези влиятелни хора, които държат страната и я плячкосват безнаказано.

30% от БВП

Според Александър Стоянов от мозъчния тръст Център за изследване на демокрацията сивата икономика (измами с ДДС и т.н.) ще представлява 30% от брутния вътрешен продукт. Най-бедната страна в Европейския съюз, България, е и най-корумпираната: банкнотата, която пъхаш на ченгето, за да избегнеш глоба, плика на длъжностното лице за шофьорска книжка или диплома, кутията с шоколадови бонбони за медицинската сестра, за да се грижи добре за вашия болен близък.

Не тази дребна корупция спъва страната от 20 години да се развива, а по-скоро голямата, която се появи паралелно с прехода към пазарна икономика през 1990 г. "Никой нямаше пари да купи публични предприятия, обявени за продажба. Построихме капитализъм без капитал", казва Стоянов.

Купуват се съучастници, за да се отклоняват субсидии, национални и най-вече европейски. Помощта от ОСП (Общата селскостопанска политика) не отива в джобовете на дребните фермери. Заявленията за структурни фондове в Брюксел понякога са със завишени стойности , благодарение на документни измами. Митнически служители, данъчни служители, полицейски служители и дори съдии са замесени в митнически измами.

Предимно се забогатява чрез държавни поръчки, като не е задължително най-добрият участник в търга да го спечели. Триковете за фалшифициране на играта са толкова интелигентни, колкото и ефективни.

България "не успя да постигне значителен напредък през последните десет години", казва Европейската комисия в последния си доклад. Нейният представител в София, Огнян Златев, обаче, усеща "развитие " и "политическа воля" за справяне с гангрената. И е единственият.

Като доказателство за добрата си воля премиерът Бойко Борисов, който е на власт от 2009 г., съобщи за създаването на Aгенция за борба с корупцията.

"Тя ще централизира всички компетенции", казва депутатът Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси. "Няма да бъде ефикасна" , обвинява Александър Стоянов. "Тя няма да има правомощията да започне разследване или да повдигне обвинения. И най-важното е, че няма да се съсредоточи върху голямата корупция, която е истинският проблем."

Превод Петя Михайлова