Министърът на отбраната на Иран бригаден генерал Амир Хатами увери, че изстрелваните от страната сателити не са част от военната програма и не са свързани с изпитанието на ракети, съобщава иранската медия Mehr.

Коментирайки твърденията на САЩ, че Доналд Тръмп има стратегия за организиране на коалиция за прекратяване на иранската ракетна програма, Хатами отговори, че въпросът за изстрелването на сателити и за използваната ракета не е свързан с военната програма на страната.

САЩ обвиняват Иран в строителство на ракети чрез опита за изстрелване на сателит

САЩ обвиняват Иран в строителство на ракети чрез опита за изстрелване на сателит

Заричат се да упражняват по-голям натиск

По ракетния въпрос, забранено е производството и изстрелването на ракети с ядрен заряд, които не съществуват в Ислямска република Иран, добави той.

По думите му всички ирански ракети, които са важна част от отбраната на страната, са с конвенционални бойни глави. Генералът подчерта, че не се нуждаят от друг вид ракети, защото наличните са с голяма точност и американците сами се убедиха, когато беше ударена американската военна база "Айн ал Асад" в Ирак.

Ние също може да използваме сателит за военни цели, но космическата програма на страната няма военен аспект, въпреки че е абсолютно право на иранската държава, каза Хатами.

В неделя Иран се опита да изпрати сателита Zafar в орбита. Страната успешно изстреля ракетата носител Simorgh, но сателитът не достигна необходимото ускорение, за да навлезе в орбита. Властите обявиха, че през юни друго копие на Zafar ще бъде изпратено в космоса.