Премиерът на Косово изпрати писмо на президента на САЩ Доналд Тръмп, с което го информира, че страната му постепенно ще отмени 100-процентовите мита върху сръбски и босненски стоки като знак на добра воля преди да възобновят преговорите със Сърбия, информира АП.

Обрат: Косово премахва митата върху сръбски стоки

Обрат: Косово премахва митата върху сръбски стоки

Решението обяви премиерът Албин Курти

В писмото, което също е адресирано до държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Албин Курти отбелязва, че процесът по отмяна на митата ще започне на 15 март. В замяна той иска Сърбия да спре да блокира признаването на Косово и присъединяването на страната към международни организации.

Ако Сърбия се съгласи, Курти отбелязва, че Косово ще отмени митата върху всички сръбски стоки. Но митата ще бъдат въведени отново в средата на юни, ако Белград не отговори положително.

Вучич: Признаването на Косово е въпрос на време

Вучич: Признаването на Косово е въпрос на време

Целта им е да вкарат Косово в ООН и това е същността на всичко

Сръбският президент Александър Вучич описа хода на Курти като трик.

Новият премиер на Косово намали заплатите в правителството

Новият премиер на Косово намали заплатите в правителството

Премиерът Курти привежда заплатата на министър-председателя на Косово в съответствие със средната в региона

През 2018 г. Косово наложи 100% мита върху внос на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина. Ходът е част от опитите на Косово да принуди Сърбия да признае независимостта на страната.

През последните две години Косово пренебрегна призиви на ЕС и ООН за отмяна на митата.

Над 100 държави, включително САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Турция, признаха независимостта на Косово. Сърбия, Русия и Китай не признават Косово за независима държава.