Новият премиер на Косово намали заплатите в правителството, информират местни медии.

След среща на кабинета тази сутрин правителството отмени решение за увеличаване на заплатите на министрите. През 2017 г. правителството на бившия премиер Рамуш Харадинай взе решение за двойно увеличение на заплатите на топ държавните служители.

Косово и Албания заговориха за „Малък Шенген” между двете държави

Косово и Албания заговориха за „Малък Шенген” между двете държави

Новият премиер на Косово пътува до Албания на първата си официална визита

Косовското правителство на Албин Курти гласува за намаляване на месечните заплати на министър-председателя, министри, съветници, шофьори, телохранители и други.

Решението ще засегне общо 23 позиции в правителството. През декември 2017 г. кабинетът на Харадинай реши да увеличи заплатите в изпълнителната и съдебната власт. На самия Харадинай заплатата се увеличи двойно от 1500 евро на 2950 евро.

"Предложих да се отмени решението на правителството, което променя размера на тези заплати. Те трябва да се върнат към предишните нива", каза Курти на среща на кабинета.

В Косово договориха правителство 4 месеца след изборите

В Косово договориха правителство 4 месеца след изборите

Парламентът ще гласува новия кабинет на Курти в понеделник

Решението на Харадинай да вдигне заплатите беше остро разкритикувано от обществото и косовски политици. През януари 2018 г. 30 депутати изпратиха решението на Харадинай в Конституционния съд, като се мотивираха, че действията на премиера са противоконституционни. През юни 2018 г. съдът реши, че увеличението на заплатите не е в нарушение на закона.

С действията си Курти беше похвален, че правителството му ще служи на косовския народ.

Но решението на правителството няма да намали заплатите на прокурорите и съдиите, които бяха увеличени преди 2 г.

Премиерът Курти привежда заплатата на министър-председателя на Косово в съответствие със средната в региона. Например премиерът на Албания Еди Рама печели по 1700 евро на месец, северномакедонският премиер Зоран Заев получава 1300 евро, сръбският премиер Ана Бърнабич получава 1000 евро на месец, а министър-председателят на Черна гора Душко Маркович печели 1130 евро.